Általános tanügyi sztrájk május 22-étől. Holnapra figyelmeztető sztrájkot jelentettek be

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az Oktatási Szakszervezetek sajtótájékoztatón bejelentették, hogy május 22-től határozatlan ideig általános sztrájkot hirdetnek. A döntés referendum alapján született, amelyen az ország oktatói vettek részt, és a résztvevők több mint 70%-a egyetértett a sztrájk megkezdésével. Bár a gyerekeket az általános sztrájkban részt nem vevő pedagógusok felügyelhetik majd, a három nagy oktatási szakszervezet bejelentette, hogy a legjobb, ha a diákok otthon maradnak, mert van olyan iskola, ahol 100%-ban a sztrájk mellett döntöttek.

Az egyetemek is csatlakoznak a május 22-i országos sztrájkhoz, és „nagyon valószínű a vizsgák törlése vagy elhalasztása” – mondja Anton Hadăr, az Alma Mater elnöke.

Május 17-én, szerdán 2 órás figyelmeztető sztrájkot tartanak a tanárok 11:00 és 13:00 óra között Románia minden oktatási egységében, ahol szakszervezeti tagok vannak. A gyermekeket ez idő alatt felügyelik.

Követelések:

  • Az oktató személyzet bérének emelése az elvégzett munka társadalmi fontosságának megfelelően, abból az elvből kiindulva, hogy a pályakezdő pedagógus bére legalább akkora legyen, mint a bruttó átlagkereset, a teljes oktatói személyzet fizetése fokozatonként történjen beosztással, tanulmányokkal, szolgálati idővel és tanári fokozattal összhangban.
  • A közpénzből kifizetett alkalmazotti bérek éves indexálási szabályának megállapítása az infláció mértékéhez viszonyítva;
  • A kisegítő tanügyi és nem oktatói állomány által végzett többletórák kifizetése;
  • Az oktatási személyzet juttatásainak munkakörülmények szerinti kifizetése;
  • A hatályos jogszabályokban és a vonatkozó kollektív munkaszerződésekben megállapított jogok biztosítása (ingázás elszámolás, beilleszkedési támogatás folyósítása, pótszabadság kiadása, fel nem használt szabadság pénzbeli térítése stb.);
  • Az oktatási beruházások éves növelése, az anyagi bázis és az infrastruktúra javítása;
  • Az EduSal alkalmazás mellőzése, helyette az Oktatási Minisztérium által kezelt és adminisztrált bérszámfejtő számítógépes program alkalmazása.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy