Áttérünk a téli időszámításra. 4:00 órakor az óra mutatóját 3:00 órára visszük vissza

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Október utolsó vasárnapján Románia átáll a téli időszámításra, azaz visszaáll a romániai törvényes időre, a keleteurópai időszámítás + 2 UTC. Szombat este, október 29-én az órákat egy órával visszaállítják. Konkrétan 04:00 órából 03:00 óra lesz.

Október 29-e 24 óra helyett 25 órás lesz, így ez lesz az év leghosszabb napja.

Az éjszakák hosszabbak lesznek, és többet fogunk aludni, de a változásnak ára van. Az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy az időeltolódás megzavarhatja a szervezetünket. Leginkább a gyermekeket és az időseket érintheti

Az álmatlanság, a fáradtság, az idegesség vagy a fejfájás sem kizárt, mert az időszámítás valóban a rutin változásával jár.

Az alvásban bekövetkező változások mellett egyeseknél fáradtság, szédülés, ingerlékenység, szorongás, koncentrációs zavarok vagy étvágyváltozás is előfordulhat.

A szakértők szerint körülbelül egy hétig tart a téli időszámításhoz való alkalmazkodás.

A nyári időszámítás bevezetésének célja a természetes (nap)fény maximális kihasználása és a mesterséges fény használatának csökkentése volt.

Benjamin Franklin volt az első, aki 1784-ben javasolta a nyári időszámítás bevezetését, de a nyári időszámítást először 1916-ban, az első világháború idején vezették be több európai országban.

Hosszabb ideig, a második világháború alatt, 1942. február 3-tól 1945. szeptember 30-ig az Egyesült Államokban is alkalmazták.

Romániában a nyári időszámítást 1979 óta vezetik be állandó jelleggel. 1997-ig a nyári időszámításra március utolsó vasárnapján, a téli időszámításra pedig szeptember utolsó vasárnapján álltak át.

1998-tól kezdődően a nyári időszámításra március utolsó vasárnapján, a téli időszámításra pedig október utolsó vasárnapján kerül sor. Ma már minden európai országban március utolsó hétvégéjén és október utolsó hétvégéjén történik az óraátállítás.

Az óra átállításáról az elmúlt években heves viták folytak, és az EU felkérte a tagállamokat, hogy döntsenek arról, hogy véglegesen a nyári vagy a téli időszámításon maradnak-e, de eddig még nem született döntés.

A román vasút utasszolgálata közli, hogy a kelet-európai időszámításra való átállás nem változtatja meg a jelenlegi menetrendet.

2023 október 28-ról 29-re virradó éjszaka, amikor a hajnali 4.00 órából hajnali 3.00 óra lesz, a 4.00 óra után induló személyszállító vonatok a jelenlegi menetrend szerinti időpontokban, a kelet-európai időszámítás szerint indulnak.

A 4.00 óra után, a hivatalos nyári időszámítás szerint közlekedő személyvonatok az útvonal meghatározott állomásain megállnak, ahol az új kelet-európai időszámítás után érvényes menetrend szerinti indulási időpontig maradnak, és azok a vonatok, amelyeknek a végállomásig rövid távolságot kell megtenniük, folytatják útjukat a célállomásig.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy