Trecem la ora de iarnă. Ora 04:00 va deveni ora 03:00

0

Articol disponibil în: Magyar Română

În ultima duminică din luna octombrie, România trece la ora de iarnă, adică revine la Timpul Legal Român, ora standard a Europei de Est + 2 UTC. În noaptea de sâmbătă spre duminică, la data de 29 octombrie, ceasurile se vor da cu o oră înapoi. Concret, ora 04:00 devine ora 03:00

Ziua de 29 octombrie va avea 25 de ore în loc de 24 de ore, fiind cea mai lungă zi din an.

Noaptea va fi mai lungă şi vom dormi mai mult, însă schimbarea vine cu un preţ. Medicii avertizează că schimbarea orei ne poate da peste cap organismul. Copiii şi persoanele în vârstă sunt cei mai afectaţi.

Nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap, pentru că schimbarea orei aduce, de fapt, o modificare a rutinei.

Pe lângă modificările somnului, unele persoane pot acuza astenie, vertij, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare sau modificarea apetitului.

Specialiștii susțin că avem nevoie de aproximativ o săptămână pentru a ne adapta la ora de iarnă

Prin introducerea orei de vară s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală (a Soarelui) şi reducerea folosirii luminii artificiale.

Benjamin Franklin a fost primul care a sugerat, în anul 1784, introducerea orei de vară, însă ea a fost aplicată pentru prima dată în anul 1916, în timpul Primului Război Mondial, de câteva țări din Europa.

Pentru o perioadă mai îndelungată, a fost aplicată şi în SUA, în timpul celui de al Doilea Război Mondial, între 3 februarie 1942 – 30 septembrie 1945.

În România, ora de vară a fost instituită permanent începând cu anul 1979. Până în anul 1997, trecerea la ora de vară s-a făcut în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii septembrie.

Ulterior, începând cu anul 1998, trecerea la ora de vară se face în ultima duminică a lunii martie iar la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie. În prezent, toate statele europene îşi schimbă ora în ultimul weekend din martie şi ultimul weekend din octombrie.

Schimbarea orei a fost intens dezbătută în ultimii ani, iar Uniunea Europeană le-a cerut statelor membre să decidă dacă vor rămâne definitiv la ora de vară sau la cea de iarnă, însă până acum nu a fost luată nicio decizie în acest sens.

CFR Călători anunță că trecerea la ora Europei Orientale nu modifică mersul trenurilor în vigoare

În noaptea de 28/29 octombrie 2023, când ora 4.00 devine ora 3.00, toate trenurile de călători care au ora de plecare din staţiile de formare după ora 4.00 vor pleca la orele din Mersul de tren în vigoare, respectând ora Europei Orientale.

Trenurile de călători aflate în circulaţie după ora 4.00, ora oficială de vară, vor opri în staţiile din parcurs stabilite, unde vor staţiona până la ora de plecare din orarul în vigoare după noua oră a Europei Orientale, iar trenurile care mai au de parcurs o distanţă scurtă până la staţia finală îşi vor continua mersul până la destinație.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy