„Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják mit cselekszenek!” Újabb vádak bántalmazásról és eltitkolásról a Szent Ferenc Alapítvány egy szovátai központjában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Úgy tűnik, folytatódik a visszaélés a gyermekotthonok hálózatában. Mennyit kell még elviselniük a szegény árváknak?

2022 június 29-én az alperes K.S.H.-t aki a dévai Szent Ferenc Alapítvány egyik tusnádfürdői gyermekközpontjában dolgozott, első fokon harminc év börtönbüntetésre ítélte a Csíkszeredai Törvényszék. A vádak borzalmasak, különösen azért, mert olyan személyre vonatkoznak, akinek meg kellett volna védenie a kiskorú áldozatokat, nem pedig bántalmaznia őket: nemi erőszak, szexuális zaklatás, szexuális megrontás, rossz bánásmód. Az esetről annak idején ITT írtunk.

A bíróság döntését megtámadták a Marosvásárhelyi Ítélőtáblán, amely 2023. május 12-én 28 év börtönre mérsékelte a büntetést. A fellebbviteli bíróság döntése jogerős.

A kiskorú áldozatok száma igen magas, a cselekmények éveken át zajlottak, amelyek során vagy senki sem tudta, mi történik, vagy a gyerekeket ért kínzásokról nem tett jelentést az illetékes hatóságoknak. Hat évbe telt az ügy kivizsgálása és tárgyalása. Az eset széleskörű újságírói nyomozások révén nagy nyilvánosságot kapott a magyar nyelvű sajtóban, de országos szinten keveset tárgyaltak román nyelven. A tények Románia területén történtek, de nem tudjuk, hol voltak a hatóságok mindvégig, főleg, hogy ezeket a központokat a román állam gyermekvédelmi hatáskörrel rendelkező intézményeinek kellene felügyelnie.

A Szent Ferenc Alapítvány központjait Böjte Csaba ferences szerzetes igazgatja, aki a 90-es évektől egy alternatív nevelési és oktatási rendszernek alapjait kívánta letenni erdélyi veszélyeztetett (árvák vagy szegény, rosszul működő családokból származó) gyermekek számára. A szociális támogatás akkoriban a Ceaușescu által épített kommunista központoktól (gyermekotthonoktól) függött, és Böjte Csaba úgy gondolta, hogy lehet másként is. A hivatalos honlap szerint a kedvezményezetteket a szülők, hozzátartozók kérésére választják ki, és az alapítvány 1993 óta folytat tartós tevékenységet a szociális ellátás területén, amely a következőkből áll:

  • a szociálisan veszélyeztetett helyzetekben lévő gyermekek azonosítása
  • a normális élet feltételeinek biztosítása az intézményeken belül (élelmezés, szállás és keresztény szellemi oktatás) nevelő családok csoportjaiban és bentlakásos iskolákban
  • azon családok segítése, ahonnan a gyerekek származnak, hogy megkönnyítsék a természetes családba való visszailleszkedésüket.
  • középiskolát vagy felsőfokú tanulmányokat végzett fiatalok társadalmi beilleszkedésének támogatása.

Bár dévai székhelyű, az alapítvány legtöbb központja Hargita megyében található, és bár a román állam tartós bérlettel vagy kiutalt forrásokkal támogatja az Alapítvány tevékenységét, szinte lehetetlen, hogy egy románul beszélő személy többet megtudjon erről a témáról, ha nem ismeri a magyar nyelvet. Talán azért, mert ezzel párhuzamosan jelentős támogatás érkezik Magyarországról is, Böjte Csaba tevékenységét Orbán Viktor nagyra értékeli.

A gyerekek bentlakásban élnek, iskolába járnak, nevelőjük van és a cél az, hogy a családhiányt egy családra emlékeztető környezet kialakításával próbálják kompenzálni. A központokat adományokból vagy különböző forrásokból támogatják, és az évek során több ezer gyermekkel foglalkoztak. Böjte Csabát humanitárius tevékenységéért számos kitüntetéssel jutalmazták, legutóbb az Emberi Erőforrások minisztere, Kásler Miklós javasolta a 2022-es Nobel-békedíjra.

Felidézzük ezt a témát, mert a magyar sajtó új sebet tárt fel. A Transtelex című kiadvány a napokban arról írt, hogy „Kulcsár Árpád és Szabó Tünde újságírók ismét felhívják a figyelmet a dévai Szent Ferenc Alapítvány által kezelt gyermekotthonokban tapasztalt bántalmazásokra. A nyomozói munkájuk során feltárt esetről a Mérce és az Átlátszó Erdély portálon számoltak be: az egyik volt gyerek a szovátai Szent József árvaház volt igazgatója által elkövetett többszörös szexuális erőszakról számolt be nekik. Mónika vallomása szerint sem a gyermekotthon munkatársai, sem a lányt megkérdező pszichológusok, sem Böjte Csaba nem értesítette a hatóságokat, és amikor maga az áldozat panaszkodott, minden érintett tagadta, hogy tudomása lenne a dologról.”

A közelmúltban, 2023 májusában publikált újságírói nyomozások elsősorban egy áldozat, Mónika videovallomásán keresztül próbálják bizonyítani, hogy az alapítvány Hargita megyei központjaiban kiskorúak bántalmazása miatt jogerősen 28 év börtönre ítélt férfi nem egyedi eset. Úgy tűnik, több áldozat, valamint egykori alkalmazottak/önkéntesek felvették a kapcsolatot az újságírókkal, és vallomásaik arra utalnak, hogy bizonyos eseteket eltusoltak, és soha nem kerültek bíróság elé. Szóba kerül az is, hogy a gyerekekkel foglalkozó személyzet nem megfelelően képzett. Ezúttal egy sorozatos bántalmazásról van szó, amelyet Mónika állítólag abban az időszakban szenvedett el, amikor kiskorúként a Szent Ferenc Alapítvány szovátai központjába került. Az esetet elemző újságírók leírják, hogy a központ egyik munkatársa sem jelentette bántalmazás gyanúját, majd miután a sértett megbátorodott és feljelentette bántalmazóját, az ügyészség lezárta az ügyet. Az újságírói vizsgálatok nagyon kiterjedtek, és nem lehet néhány szóban összefoglalni. A Mércén és az Átlátszó Erdélyen olvasható bővebben.

Pontosítunk, hogy ezeknek az eseteknek, ezeknek a valódi tragédiáknak a bemutatása nem teszi semmissé a Szent Ferenc Alapítvány jó cselekedetét és azoknak az embereknek a becsületét, akik a gyerekek gondozásában a tőlük telhető legjobban teljesítették kötelességüket. Minden erdőben van száraz ág is, de úgy gondoljuk, hogy az igazság kiderítése kell legyen a prioritás, különösen, ha a veszélyeztetett gyermekekről van szó, akiket különösen meg kell védeni. A gyermekek ellen elkövetett összes szörnyűségért, ha bebizonyosodik, hogy léteztek, reméljük, hogy igazságot szolgáltatnak.  K.S.H. alperes által évekig elkövetett cselekmények minden hatóság tudta nélkül- ez nem lehetséges egy olyan országban, amely gondoskodik a gyermekeiről. A román állam által kínált gyermekvédelmi rendszer sem jobb, hiszen számos ismert és valószínűleg még ismeretlen bántalmazási eset van. Pontosan azért, mert tudjuk, hogy ezek megtörténhetnek, felszínre kell hozni az igazságot, és nem kell elfedni, amíg néhány gonosz vagy beteg ember el nem pusztítja az összes jót, amit azok tettek, akik valóban a gyermek legjobb érdekéért küzdenek.

Az idézett magyar sajtóban megjelenő újságírói nyomozások tükrében, az általában tartózkodóan nyilatkozó Böjte Csaba, 2023. május 18-án az alábbi bejegyzést tette a Facebookon:

„Álmomban sem gondoltam, hogy valaha ilyen vihar fogja érni az alapítványt, a mi közös nagycsaládunkat!

Az ítélet megvolt, a törvényszék a magányos bűnelkövetőt elítélte, mi végig együttműködtünk a hatósággal, amely se engem, se egyetlen munkatársunkat nem vádolt meg! Tudtommal a szegény gyerekek se vádoltak Szabolcson kívül senki mást! Nekünk sem az itélkezés, hanem az imádság a dolgunk! A román ügyészségnek, bíróságnak köszönet, mert a munkájukat profin elvégezték, a beteg részt kivették, mint egy daganatot, de nem roncsolták az egészséges szöveteket, a gyerekeknek otthont adó intézményt!

Sajnos a politikával átitatott sajtónak ez nem volt elég. Ők nincsenek tudatában, hogy mi mindannyian a bűn elkövető kollégánknak nem cinkosai, hanem áldozatai vagyunk! Ez az ember a mi gyerekeinket bántotta és ezáltal minket is bántott, akik az erdélyi magyar gyermekvédelemnek a munkáját felvállaltuk!  A sokszor rosszindulatú támadásokkal kapcsolatban  Jézus fohásza az iránytű: „Atyám, bocsáss meg nekik, hisz nem tudják, mit cselekednek!”

(…)

Bízunk benne, hogy a román igazságszolgáltatás, ha szükséges újból elvégzi a munkáját és kideríti az igazságot! Remélem, hogy az alaptalan vádaskodók, rémhírterjesztők is elnyerik a jutalmukat! Nincs ok a pánikra, meg vagyok győződve, hogy a házakban becsületes munka folyik!

(…)

Igazából most érezzük, hogy összetartozunk, hogy a mi nagycsaládunkban mennyi nagyszerű ember dolgozik, és hogy az otthonainkban milyen kiváló gyerekek nőttek fel! Most, e viharban az is kiderül, hogy kire számíthatunk!

Szeretettel biztatlak, hogy tartsatok ki, az elmúlt 30 év alatt elvégzett becsületes munka megvédi önmagát! A vihar elmúlik, kisüt a nap és újból ragyogni fog az ég!”

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy