Az anyanyelv használatát a közigazgatásban betiltó törvénytervezet nem egyeztethető össze az uniós tagországi mivoltunkkal

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az anyanyelv romániai közigazgatásban való használatát megtiltó törvénytervezet szélsőségesen nacionalista,magyarellenes,kisebbségellenes és alkotmányellenes,jelentette ki szerda este Winkler Gyula az RMDSZ EP-képviselője az Európai Parlament Brüsszelben ülésező plénumán a politikai felszólalásoknak fenntartott időben.

Kiemelte,hogy a február 21-ei anyanyelv nemzetközi napjának ünnepét beárnyékolta ennek a törvénytervezetnek a hallgatólagos elfogadása a képviselőházban, kiváltva a teljes magyar közösség felháborodását.

„Ez a törvény megtiltaná a kisebbségek anyanyelvhasználatát a közigazgatásban. A tervezet magyarellenes,a teljes magyar közösség felháborodását kiváltotta, mivel kitételei alkotmányellenesek és az Európai Unió alapértékeivel is ellentétesek”,nyilatkozta Winkler Gyula.

Az EP-képviselő azon meggyőződésének is hangot adott,hogy az RMDSZ el fogja érni,hogy a tervezetet a szenátus visszautasítsa.

„Egy demokratikus jogállam érdekei ellen szól az, hogy egy alkotmányellenes, kirekesztő, szélsőségesen nacionalista törvényt elfogadjon. Országunk európai uniós tagságával összeegyeztethetetlen tervezet, amelynek helye a kukában van” – mondta az európai parlamenti képviselő.

RMDSZ Sajtóiroda

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy