Az „Elie Wiesel” Intézet reagált, miután a magyar szélsőségesek megemlékeztek Horthy Miklósról

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Romániai „Elie Wiesel” Holokauszt Kutató Országos Intézet reagált, miután a republica.ro publikáció arról számolt be, hogy a székelyföldi magyar szervezetek képviselői megemlékeztek Horthy Miklósról – tájékoztat a G4Media.ro.

fotó: 3szek.ro

 

„A tisztesség és a holokauszt áldozatainak emléke iránti tisztelet hiánya lehetővé teszi, hogy ma Románia területén elismerő megnyilvánulások zajlanak az olyan személyek számára, mint Horthy Miklós” – küldték el az Elie Wiesel Intézet képviselői, felhívva a figyelmet Horthy Miklós magyar állam élén betöltött szerepére, amely a magyar fennhatóság alatt álló zsidók számára egybeesett a társadalomból való szisztematikus kirekesztéssel, kényszermunkával, Galíciába deportálással, ahol az SS-csapatok megölték őket.

„Legyenek államfők, fasiszta szervezetek vezetői, ideológusok vagy katonák, akik a légkör megszilárdítását, majd a XX. század első felének antiszemita akcióit vállalták, nem képviselnek olyan polgári modelleket társadalmainkban, amelyekben az egyén és az emberi méltóság tiszteletben tartása elengedhetetlen” – mutat rá az Elie Wiesel Intézet.

A kézdivásárhelyi régi református temetőben került sor Horthy Miklós megemlékezésére, amelyen részt vettek a Horthy által alapított Erdélyi Vitézi Rend tagjai, a kézdivásárhelyi és Kézdi széki Székely Tanács képviselői, valamint a város és a környező települések „hagyományőrzői”, köztük diákok is.

Az ünnepélyes esemény a 2013 decemberében felavatott, Horthy-domborművel díszített monumentális csillag előtt zajlott.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy