Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Institutul „Elie Wiesel” reacționează după ce extremiștii maghiari îl comemorează pe Miklós Horthy

Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” reacționează după ce publicația republica.ro  a relatat că reprezentanții unor organizații maghiare din secuime l-au comemorat pe Miklós Horthy, informează G4Media.ro

sursa foto: 3szek.ro

Lipsa decenței și a respectului pentru memoria victimelor Holocaustului fac posibil ca astăzi, pe teritoriul României, să existe manifestări elogioase pentru personaje precum Miklós Horthy”, au transmis reprezentanții Institutului „Elie Wiesel”, atrăgând atenția asupra rolului avut de Miklós Horthy în fruntea statului maghiar care a coincis, pentru evreii aflați sub autoritate maghiară, cu excluderea sistematică din societate muncă forțată, deportarea în Galiția unde au fost uciși de trupele SS.

Fie că au fost șefi de state, liderii unor organizații fasciste, ideologi sau militari, cei care au pus umărul la consolidarea atmosferei și mai apoi la acțiunile antisemite din prima jumătate a secolului al XX-lea nu reprezintă modele civice în societățile noastre în care respectul pentru individ și demnitatea umană sunt esențiale”, punctează Institutul „Elie Wiesel”.

Comemorarea lui Miklós Horthy a avut loc în vechiul cimitir reformat din Târgu Secuiesc, iar la eveniment au luat parte membri ai Erdélyi Vitézi Rend (Ordinul Vitejilor din Ardeal) întemeiat de însuşi Horthy, reprezentanţi ai Consiliului Secuiesc din Târgu Secuiesc şi Scaunul Chizdului, precum şi „păstrători ai tradiţiilor” din oraş şi din comunele din împrejurimi, printre care şi elevi.

Evenimentul solemn s-a desfăşurat în faţa stelei monumentale, împodobite cu un basorelief al lui Horthy, inaugurate în decembrie 2013.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.