Az európai minimálbér bevezetése Romániában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Romeo Țepeș-Focșa, a PSD Hargita vezetője 2024 végére ígéri az európai minimálbér bevezetését Romániában. Ezt az intézkedést a jövedelmek folyamatos növekedésével összefüggésben célozzák meg, amit a gazdaságban az átlagbér növekedése is példáz, 4270 lejről 4876 lejre .

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adatai szerint 2024 februárjában az átlagos nettó fizetés elérte a 4876 lejt, ami több mint 600 lejes növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ez a pozitív fejlemény az inflációtól megtisztított vásárlóerő javulását jelzi 106,5%-os reálbér-index mellett.

A legmagasabb nettó átlagkeresettel az informatika területe emelkedik ki, amely eléri a 11 297 lejt, míg a legalacsonyabb, 2729 lejes fizetésről a készruha-ág számol be. Ezek a bérkülönbségek alátámasztják az ágazatok közötti egyensúly megteremtésének szükségességét.

Țepeș-Focșa hangsúlyozza, hogy az új európai minimálbér egyenesen arányos lesz az átlagbérrel, a bérek méltányosságának garantálása és a társadalmi egyenlőtlenségek minimalizálása érdekében. A PSD hatékony gazdaságpolitikát hajtott végre, amely növelte a bevételek növekedését és enyhítette a munkavállalók adóterhét.

Figyelemre méltó intézkedés volt a gazdaságonkénti minimálbér következetes emelése, amely jelentősen emelkedett, 2024. július 1-jétől elérte a 3700 lejt. Ez a politika nemcsak az egyéni jövedelmek növekedéséhez, hanem a bérek általános növekedéséhez is jelentősen hozzájárult, erősítve a bérek növekedését, olyan jelentős kihívásokkal szemben, mint a világjárvány, az energiaválság és az ukrajnai konfliktus.

Az európai minimálbér bevezetését alapvető lépésnek tekintik Románia európai normákhoz való igazodásában, kiszámíthatóbb módszert biztosítva a minimálbér kiszámításához, ami kulcsfontosságú a vállalkozók számára, és biztosítja a jövedelmek méltányos elosztását. Ez az intézkedés segít csökkenteni a különböző jövedelmi rétegek közötti különbségeket, és támogatja a fenntartható gazdasági növekedést.

Țepeș-Focșa megerősíti elkötelezettségét amellett, hogy ezeket a terveket a gyakorlatba is átülteti, világos jövőképet és hatékony vezetést mutatva Románia egy virágzóbb és tisztességesebb jövő felé való kormányzásában.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy