Az időjárás okozta hatások az elmúlt 24 órában (augusztus 29)

0

Articol disponibil în: Magyar

  

A tegnapi nap folyamán, augusztus 29-én, a piros jelzésű időjárási figyelmeztetés kontextusában – erős szélvihar, 90 km/h feletti széllökésekkel, gyakori zivatarokkal, jégesővel, 25 l/mp feletti heves esőzésekkel, amelyek több Hargita megyei települést érintettek – a tűzoltók különleges erőfeszítéseket tettek a veszélyes időjárási jelenségek megnyilvánulásából eredő hatások kezelésére.

A Hargita megyei tűzoltók kitartó erőfeszítésekkel avatkoztak be a lakosság és a helyi közigazgatás támogatására, hogy korlátozzák és megszüntessék az erre az időszakra előre jelzett rossz időjárás hatásait. A legtöbb támogatási kérés kidőlt fák, autók, gázvezetékek, villanyvezetékek eltakarítására érkezett, de 2 villámcsapás okozta tűz oltására is, és a felmerülő helyzeteket azonnal kezelték. Szerencsére az események csak anyagi károkat okoztak, és nem jelentettek áldozatokat.

Ezek a megyei szinten regisztrált helyzetek egyértelműen bizonyítják, hogy a veszélyes időjárási jelenségeket nem szabad figyelmen kívül hagyni, és hogy az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak.

Vegyék figyelembe a hatóságok ajánlásait, tartsák tiszteletben a RO-ALERT rendszer vagy más információs források által küldött intézkedéseket és figyelmeztetéseket. A vészhelyzetek számos hatása korlátozható vagy akár meg is szüntethető, ha időben cselekszünk és tudjuk, hogyan kell helyesen reagálni. Ezért jó, ha előre tájékozódunk a ránk leselkedő veszélyekről, és intézkedéseket teszünk az esetleges vészhelyzetek megelőzésére.

Tanulmányozzák a https://fiipregatit.ro/ országos platformon elérhető útmutatókat.

A regisztrált helyzetek alakulását a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség szintjén folyamatosan nyomon követik, az életmentő reagálási feladatok optimalizálását biztosító intézkedések azonnali elrendelése érdekében.

Szintén tegnap, augusztus 29-én, 15 óra körül a csíkszeredai katonai és a csíkszentsimoni és csíkszentimrei polgári tűzoltóit kérték, hogy avatkozzanak be egy szénabáláknál kitört tűz oltásánál Csíkszentsimonban. A tűzoltóegységek kiérkezésekor a tűz mintegy 100 négyzetméteres területen terjedt el, és fennállt a lehetősége, hogy átterjed a szomszédos melléképületekre is. Szerencsére a tűznek nem voltak áldozatai. Az esemény következtében kb. 9 tonna széna égett el. A tűz valószínűsíthető oka öngyulladás volt.

Ugyanakkor 6 személyt láttak el a SMURD egységek.

A RO-Alert rendszeren keresztül két figyelmeztető üzenetet küldtek Marosfő lakóinak medve jelenléte miatt és egy veszélyes hidrometeorológiai/időjárási jelenségekre figyelmeztető üzenetet.

A Hargita megyei tűzoltók továbbra is szolgálatban vannak, hogy a bajba jutott polgárok kérésére azonnal beavatkozzanak.

  • Információs és Közkapcsolati Osztály

                                                         

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy