Az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal (ANAF) közzétette a 2024-es Egységes Nyilatkozatra vonatkozó Útmutatót

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az ANAF saját portálján, az Asistență contribuabili/Servicii oferite contribuabililor (Adófizetőknek nyújtott segítség/szolgáltatások) címszó alatt tájékoztató anyagot tett közzé az Egységes nyilatkozatról – 212-es nyomtatvány- a magánszemélyek által fizetendő jövedelemadóról és társadalombiztosítási járulékokról.

A nyilatkozatot azoknak a magánszemélyeknek kell kitölteniük és benyújtaniuk, akik az adóév során egyénileg vagy társulási formában jövedelmet/veszteséget szereztek Romániában és/vagy külföldön, és az Adótörvénykönyv rendelkezései szerint jövedelemadóval és kötelező szociális hozzájárulásokkal tartoznak. Azok a magánszemélyek, akik nem szereznek jövedelmet, és a szociális egészségbiztosítási járulék megfizetését választják, szintén egységes nyilatkozatot nyújtanak be.

Javasoljuk, hogy az Egységes Nyilatkozatot a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően elektronikus úton, távközlő eszközzel nyújtsák be:

  • a Virtuális Magántér (SPV) szolgáltatáson keresztül;
  • a https://www.e-guvernare.ro weboldalon, minősített elektronikus aláírással.

A nyomtatvány papíralapon is benyújtható, közvetlenül az adóhivatal iktatójában vagy postai úton, átvételi elismervény ellenében (a papíralapú nyilatkozat benyújtásának időpontja az adóhivatalnál történő nyilvántartásba vétel időpontja vagy a postai úton történő benyújtás időpontja).

A virtuális magánterületre történő regisztrációval kapcsolatos további információk a https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Despre_DU_2024.pdf linken találhatók.

Azok az adófizetők, akiknek nincs saját számítógépük, vagy nem rendelkeznek internetkapcsolattal, az adóhivatalokban található önkiszolgáló számítógépeket használhatják az alábbi műveletek elvégzésére:

 regisztrálhatnak a virtuális magántér szolgáltatásba;

 az Egységes Nyilatkozat kitöltése;

 az Egységes Nyilatkozat benyújtása.

Azon adóhivatalok listája, ahol önkiszolgáló számítógépek állnak az adófizetők rendelkezésére, megtalálható a www.anaf.ro portálon, az Asistență contribuabili – Servicii oferite contribuabililor menüpontban.

Az adófizetők a helyi adóhivataloktól is kérhetnek támogatást, ahol speciálisan képzett munkatársak nyújtanak útmutatást és segítséget az Egységes Adóbevallás benyújtásához.

Kommunikációs, Közkapcsolati és Média Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy