2023-ban több mint 1500 esetben állapítottak meg csalárd gáz- és villamosenergia-fogyasztást

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Az esetek száma csaknem 40%-kal magasabb, mint 2022-ben;
  • A kár becsült értéke több mint 11,7 millió lej;
  • A csalás céljával létrehozott improvizációk mind a fogyasztók és tulajdonuk biztonságát, mind az elosztási szolgáltatás minőségét befolyásolhatják.

Az Energiafelügyelet, a Delgaz Grid szakosított struktúrája tavaly 1509 esetben állapított meg csalárd fogyasztást, ami majdnem 40%-kal több, mint 2022-ben, ebből 906 eset a földgázra és 603 eset a villamos energiára vonatkozott.

A bűnösök azonosítása és a kár megtérítése érdekében büntetőfeljelentéseket tettek az illetékes intézményeknél.

A törvénytelen telepítések, a gáz- és villamosenergia-csatlakozásokba és mérőórákba való illetéktelen beavatkozás a legsúlyosabb következményekkel járó incidensekhez vezethet, amelyekről elsősorban azok nem vesznek tudomást, akik azt hiszik, hogy az ingyenes energiából hasznot húzhatnak.

Bármely ilyen rögtönzött létesítmény tűz, áramütés, robbanás, mérgezés stb. forrása. A lehetséges következményekhez képest jelentéktelen haszonért az emberek kockáztatják vagyonukat, otthonukat, üzletüket, egészségüket vagy akár az életüket. Akik az alacsonyabb számlákon keresztül „élvezik” a csalárd fogyasztást, de a környékbeli emberek, otthonok, vállalkozások és nem utolsósorban a környezet is szenvedhet.

Az elosztóhálózatok teljesítményét befolyásolják az improvizációk és a törvénytelen telepítések, a nem mért energia mennyisége. Ugyanígy az ismert, bejelentett fogyasztás figyelembevételével tervezett és szabályozott védelmek és automatizálások is. Csalás esetén a fogyasztás nem ismert, és a hálózatok sem működnek normálisan, aminek következtében a számláikat rendszeresen fizető, becsületes fogyasztók is szenvednek.

A csalárd fogyasztás pénzügyi veszteséget is jelent vállalatunk számára és megnövekedett költségeket a fogyasztók számára. Az illegális beavatkozások a tisztességes fogyasztókat az elosztási szolgáltatás megszakításával és/vagy a szállított energia és gáz nem megfelelő paramétereivel érintik.

A tavaly feltárt 1.509 esetben ellopott energia mennyisége mintegy 24 millió kWh-t tesz ki, több mint 11,7 millió lej értékben.

Összehasonlításképpen, ez az energiamennyiség egy kb. 35 000 lakosú város háztartási fogyasztóinak éves villamosenergia-fogyasztását (háztartásonként átlagosan 150 kWh/hó fogyasztás mellett) vagy egy kb. 5 000 lakosú község lakosainak földgázfogyasztását (1000 m3/év fogyasztás mellett, ami háztartásonként kb. 10 000 kWh/évnek felel meg) jelenti.

A csalárd fogyasztás lopásnak minősül, és a büntető törvénykönyv szerint büntetendő.

Társaságunk nem tűri ezeket a törvénytelen cselekményeket. Ezért a Delgaz Grid szakemberei folyamatosan azonosítják és korlátozzák a csalárd fogyasztást.

Végül, de nem utolsósorban a tisztességes fogyasztókat nagyobb mértékben érinthetik ezek a jogellenes gyakorlatok, mint a forgalmazó vállalatokat. Éppen ezért az állampolgári lelkiismeretre apellálunk, de arra a természetes reflexre is, hogy megvédjék magukat a kockázatoktól, és arra kérjük őket, hogy a tudomásukra jutott esetleges fogyasztói csalásokat jelentsék a [email protected] e-mail címen, az ingyenes 0371 700 157-es telefonszámon (hangüzenet rögzítésével) vagy a legközelebbi rendőrkapitányságon.

Köszönetet mondunk a bejelentést választóknak, és biztosítjuk őket arról, hogy minden bejelentett esetet ellenőrzünk, és a bejelentők személyazonosságát bizalmasan kezeljük.

Az alábbi megelőző intézkedéseket is ajánljuk ügyfeleink biztonsága érdekében:

  • NE engedje, hogy illetéktelen személyek kezeljék az energia- vagy földgázmérőket;
  • NE fogadjon el földgázvezetékek vagy energiakábelek megszakítására irányuló megoldásokat, amelyek olyan személyektől származnak, akik alacsonyabban mért fogyasztás lehetőségét kínálják Önnek;
  • NE fogadja el olyan anyagok használatát, amelyek nem a villamosenergia- vagy földgáz-berendezésekhez vannak rendelve (pl. a kábelek szigetelése ragasztószalaggal, dróbilincs a gázvezetéknél stb.).

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy