Az Országos Adó és Pénzügyi Hivatal (ANAF) pontosítása a RO e-Transport rendszer működéséről: amit a fuvarozóknak tudniuk kell az ITU-kódok generálásáról

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Tekintettel a nyilvánosságban keringő, a RO e-Transport Rendszer működésével kapcsolatos információkra, az ANAF az alábbi pontosításokat közli:

Az RO e-Transport rendszer, amelyet az adóelkerülés csökkentése és az egészséges, versenyképes üzleti környezet megteremtése érdekében vezettek be, az adófizetők számára a nap 24 órájában elérhető. Így az ITU-kód (az RO e-Transport rendszer által generált kód, amelyen keresztül az egyes árufuvarozás alá tartozó kereskedelmi kapcsolatokhoz kapcsolódó árukat azonosítják) előzetesen generálható, hogy az ellenőrzés alá tartozó áruk közúti szállítása jó körülmények között történhessen.

A 41/2022-es sürgősségi kormányrendelet 11-es cikk [1] (1)-es bekezdése szerint a közúti áruforgalom RO e-Transport nyomon követésének nemzeti rendszerének létrehozásáról és a 130/2021. számú sürgősségi kormányrendelet XXVIII. cikkének hatályon kívül helyezéséről szóló rendelet értelmében a törvényben meghatározott adóalanyok a szállítás megkezdése előtt kellő időben megkaphatják az ITU-kódjukat, elkerülve ezzel az esetleges olyan helyzeteket, amelyek közvetlen következményeként késedelmek keletkezhetnek.

Meg kell jegyezni, hogy az RO e-Transport rendszer, mint minden informatikai rendszer, csúcsidőszakokban túlterhelés esetén lassulást tapasztalhat az általa kezelt összetett folyamatok érvényesítésében.

E tekintetben az ANAF dolgozik az RO e-Transport zavartalan és folyamatos működésének biztosításán, és erőfeszítéseket tesz a rendszer teljesítményének és skálázhatóságának optimalizálására, hogy a rendszer a válaszidő csökkenése nélkül képes legyen megbirkózni a keresleti csúcsokkal.


[1]

ART. 11

Az ITU-kód generálásához a 8. cikk (1) bekezdésében és a 8^1. cikk alapján említett felhasználóknak a RO e-Transport rendszerben az árufuvarozással kapcsolatos adatokat a szállítás bejelentett kezdőnapja előtt legfeljebb 3 naptári nappal, de a Romániába való belépéskor a közúti határátkelőhelyen vagy a behozatal helyén történő bemutatásig, illetve a jármű tényleges indulásáig jelenthetik be.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy