Az Országos Falumúzeum nyilvánosan elnézést kér egyes alkalmazottai nyelvezetéért és magaviseletéért

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A CNMR (Románia Modernizálásáért Nemzeti Koalíció) által tett lépések, illetve a kulturális és nemzetiidentitás-ügyi minisztériumhoz eljuttatott jelentés nyomán, ma az Országos Falumúzeum vezetősége egy közleményt adott ki, amelyben nyilvános elnézést kérnek Románia polgáraitól a múzeum személyzetének egy része által, a 200 Hargita és Kovászna megyei román nemzetiségűvel szemben használt nyelvezete és viselkedése miatt. Továbbá nyilvánosan közölték az intézmény egy tisztviselőjének szankcionálását, a román csoporttal szemben tanúsított bánásmódja miatt.

A CNMR közbelépése nélkül ez a történet lenne a decemberi forradalom utáni Románia egyik legszégyenletesebb nemzetellenes incidense, amit egy kulturális intézmény követ el saját népe ellen.

A nyilvános bocsánatkérésen és egy bűnbak találásán túl, ott van azoknak az embereknek a fájdalma, akiknek a nemzeti jelképek mindennél többet jelentenek, amiért is kérjük a kulturális és nemzetiidentitás-ügyi minisztertől a múzeum vezetőségének leváltását azért, ahogyan ezt a válsághelyzetet kezelték.

Nyilvánosan kérjük Vulpescu minisztertől az esetért valóban felelős, a múzeumot vezető személyek szankcionálását. Ellenkező esetben a CNMR a Hargita, Kovászna és Maros megyei román szervezetekkel együtt a Nemzeti Múzeum és a Kulturális Minisztérium előtti tüntetést vesz fontolóra.

Agerpres

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy