Az RMDSZ- nek sikerül Hargita megyét továbbra is szegénységben tartania

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Az Adminisztrációs Bizottság is elfogadta az etnikai küszöb 20%-ról 10%-ra való csökkentéséről szóló törvényjavaslatot. Ha a törvényt megszavazzák, Románia 400 településén válik hivatalossá a magyar nyelv és további ezer településen kezdődik el az őrület, ahol romák, németek és más nemzetiségek teszik ki a lakosság 10%-át.

Az etnikai kritériumok alapján történő módosításokkal kapcsolatosan felmerülő költségek évi egymilliárd eurós kiadásokra kötelezik a román államot.

Megértjük a magyar politikusok azon igyekezetét, hogy fel akarnak mutatni valamit, amit a magyar nemzetiségűek érdekében tesznek, de feltesszük a kérdést: ha az RMDSZ úgyis szövetkezett a Szociáldemokrata Párttal és a hatalom benne van, hogy egymilliárd eurót költsön erre a követelésre, miért nem kérte inkább az RMDSZ, hogy ezt az összeget Hargita- Kovászna megyei befektetésekre? Egymilliárd eurós összeget megszerezni egy kormánytól és azt nyelvi előnyökre költeni a legnagyobb ostobaság, amit eddig hallottam.

Ha Hargita és Kovászna megyékben minden rendben lenne, az embereknek lenne elfogadhatóan fizető munkahelye, kórházak, iskolák és útjaik, akkor ez a nyelvi követelés jogos lenne. De így, hogy a romániai magyarok nagyon szegények és nincs munkahelyük és emellett az állam zsebéből kiszedni egymilliárd eurót és azt nem az általad képviselt magyarok zsebébe juttatni- a legnagyobb butaság.

A következtetés mindenki számára világos. Egy ehhez hasonló követelés jóváhagyása után, amely komolyan érinti Románia költségvetését, a magyarok egy banit sem kapnak utakra, kórházakra, iskolákra, munkahelyekre vagy fizetésekre. Az inkompetens román politikusok ezt fogják mondani: „Megadtuk, amit kértetek, menjetek dolgotokra. Ha utakat vagy kórházakat kértetek volna, azt kaptatok volna. Azt kértétek, hogy egyébre költsük térségetekben a pénzt. Ezt tettük.”

Iosub Robert

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy