Az RMDSZ nem ért egyet a közkegyelmi törvénnyel, de még nem tagadta meg a bűnözőket

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Nem értünk egyet a kormány döntésével, amely sürgősségi rendelettel módosítja a büntetőtörvénykönyvet (Btk) és büntetőeljárást. Kitartunk a korábbi álláspontunk mellett: ezt a törvénykönyvet a parlamentnek kell módosítania megfelelő vita után.

Aggályosnak tartjuk, hogy a kormány kapkodva, ,,lefekvés előtt” döntött ebben a kérdésben, mint ahogyan azzal sem értettünk egyet, hogy tavaly májusban az akkori technokrata kormány szintén sürgősségi kormányrendelettel módosította a Btk-t. Akkor többek között az ügyészt a bíró felé helyezte, megalapozva ezzel az ügyészi állam kialakulását. Emiatt 2016-ban senki sem tüntetett.

Az emberek mostani felháborodása jogos, a kormánynak nem lett volna szabad megkerülnie a parlamentet. Sürgősségi rendeletekkel nem lehet országot vezetni, kormányozni. Bebizonyosodott, hogy minden alkalommal, amikor sürgősségi kormányrendelettel próbálták rendezni ezt a kérdést, hibás döntéseket hoztak.

A Btk-t módosítani kell, hiszen ez jelenleg legalább negyven pontban alkotmányellenes.

Politikai akaratra és bátorságra van szükség, hogy ezeket a korrekciókat elvégezzük, hiszen, akik eddig módosítani próbálták, azokat támadások érték. Mi azt támogatjuk, hogy a képviselőházban sürgősségi eljárással vitassuk meg, az alkotmánybíróság döntésével hozzuk összhangba a két törvénykönyvet.

Gyergyószentmiklós volt polgármestere, Mezei János, Csíkszereda polgármestere, Ráduly Róbert, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád és mások, akiket felmentettek volna, nem értenek egyet az RMDSZ-el, de mit tehetnénk, ez a sors, minden politikai alakulat, amelyik nem a demokráciára épül, oda jut, hogy saját vezetőit állítja félre.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy