Az ügyészek szerint Klaus Iohannis beszéde gyűlölködő volt, de nem ösztönözte a gyűlöletet

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A legfelsőbb bíróság melletti ügyészség szerint Klaus Iohannis április 29-én közvetített és magyarellenesnek tekintett beszéde nem volt uszító jellegű, írja az MTI.

Az elnököt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) háttéregyesületei, valamint a Székely Figyelő Alapítvány jelentette fel az ügyészségen, miután az államfő televíziós beszédében Erdély magyarországi annektálásának lehetséges veszélyéről beszélt, és ennek hangsúlyozására néhány szót magyarul is mondott. Nyilatkozatáért az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) pénzbírságot szabott ki az állam elnökére, ám az ügyészség június 9-én úgy döntött, hogy ez a nyilvános beszéd nem tartozik a bűncselekmények elkövetésének területére, ezért lezárta az ügyet. Az ügyészség rendeletének kivonatait hétfőn tette közzé a G4Media.ro hírportál.

„Értékelésünk szerint a vizsgált beszéd egyes elemei túllépik a szabad véleménynyilvánítás kereteit. (.) Ez, a hangvételt is beleértve, egészében gyűlöletbeszédnek tekinthető” – állapította meg az ügyészség, mely a CNCD elmarasztaló határozatát is megemlítette. Az ügyészség szerint a beszédnek egyetlen eleme sem éri el a bűncselekmény szintjét, hiszen csak a beszélő viszonyult ellenségesen a személyek egy csoportjához, nem kérte, hogy mások is hasonlóan viszonyuljanak.

Az EMNT és a SZNT feljelentését megfogalmazó Kincses Előd ügyvéd elmondta az MTI magyar hírügynökségnek, hogy az ügyészség megállapításai komoly csapást jelentettek az állam elnökének, tehát megérte az erőfeszítés. Hozzátette, hogy nem fogadja el az eljárás lezárására vonatkozó végzést, és kéri annak felülvizsgálatát.

Április 29-i televíziós beszédében Klaus Iohannis azzal vádolta a Szociáldemokrata Pártot, hogy „parlamenti titkos irodáiban Erdély magyaroknak való átadásáért harcol”. A PSD elnökét magyarul köszöntve feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor a megállapodásért cserébe? Nyilatkozatával az államfő valóságos versenyt indított el az ellenzék és a kormány között. Az összes politikai formáció versenyt űzött abból, hogy minél vehemensebben elutasítsa az erdélyi magyarok jogköveteléseit.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács 5.000 lejre bírságolta Klaus Iohannist, aki bejelentette, hogy bíróságon megfellebbezi a döntést.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy