Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Potrivit procurorilor, Klaus Iohannis a avut un discurs al urii, dar nu a incitat la ură

Potrivit Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, discursul preşedintelui României, Klaus Iohannis, televizat în data de 29 aprilie şi privit ca un discurs antimaghiar, poate fi considerat un discurs al urii, dar preşedintele nu a incitat la ură, scrie MTI.

Sesizările legate de discursul Preşedintelui României au fost depuse la Parchet de către organizaţii apropiate de Consiliul Naţional din Transilvania (CNMT) şi Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), precum şi de Fundaţia Szekler Monitor, după ce şeful statului a vorbit, într-un discurs televizat, despre un eventual pericol al anexării Transilvaniei de Ungaria, iar pentru a sublinia acest lucru a pronunţat şi câteva cuvinte în limba maghiară. Pentru declaraţia sa, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a amendat pe preşedintele statului, dar Parchetul a decis, în data de 9 iunie, că acest discurs public nu se circumscrie sferei ilicitului penal şi, prin urmare, a clasat cazul. Fragmente din ordonanţa Parchetului au fost publicate, luni, de portalul de ştiri G4Media.ro.

“Considerăm că unele elemente ale discursului supus analizei depăşesc limitele dreptului la liberă exprimare (.). În consecinţă, în ansamblul său, inclusiv prin ton, poate fi calificat ca un hate speech”, a tras concluzia Parchetul, care a făcut referire şi la decizia de sancţionare adusă de CNCD. “Niciuna dintre părţile mesajului nu atinge însă sfera ilicitului penal deoarece constituie opinii proprii. Nu se poate decela o incitare propriu zisă, respectiv afirmaţii care să trimită la ideea că vorbitorul, aparent ostil unor categorii determinate de persoane, ar cere publicului să fie la rândul său ostil”, arată procurorii în document.

Avocatul Előd Kincses, cel care a formulat denunţul CNMT şi CNS, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI că, constatările parchetului reprezintă o lovitură importantă pentru preşedintele statului, deci a meritat efortul. Acesta a adăugat că nu acceptă ordonanţa de clasare a procedurii şi vor solicita revizuirea acesteia.

În discursul său televizat din 29 aprilie Klaus Iohannis, a acuzat Partidul Social Democrat (PSD) că, “se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor”. Salutându-l pe preşedintele PSD în limba maghiară, el a pus întrebarea: oare ce a
promis Viktor Orbán, în schimbul acestei înţelegeri? Prin declaraţia sa, şeful statului a declanşat o adevărată concurenţă între opoziţie şi partea guvernamentală. Toate formaţiunile politice concurau în a respinge cu hotărâre cât mai vehementă solicitările de drepuri ale maghiarilor din Transilvania.

CNCD a aplicat şefului statului o amendă de 5 000 de lei, dar Klaus Iohannis a anunţat că va contesta în instanţă hotărârea.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.