Az ünnepi időszakra készül Csíkszereda

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A kormány által előírt korlátozások ellenére a Csíkszereda Városháza az adventi ünnephez szorosan kapcsolódó programelemekkel készül a karácsonyi időszakra. Ünneplőbe öltözött belváros, két karácsonyfa és adventi koszorú, Mikulásvárás, adventi gyertyák közös meggyújtása, karácsonyi vásár, karácsonyi énekek, fényvetítéssel életre keltett gyermekrajzok, adventre feldíszített ablakok – mindezek önkéntes közreműködéssel valósulnak meg.

Korodi Attila polgármester ma a központi parkban tartott sajtótájékoztatón foglalta össze azokat az elemeket, amelyek a karácsonyt Csíkszeredában igazán ünneppé és közösségi élménnyé teszik.

fotó: Csíkszereda Városháza

„Csodálatos érezni, hogy közeledik a pillanat, amikor az adventi gyertyák meggyújtásával a város ünnepi karácsonyi rendezvénysorozatra készül” – mondta a polgármester, rámutatva, hogy az országos szabályozás változása miatt a város dolgozóinak nem volt könnyű megszervezni a rendezvénysorozatot. „De a sok önzetlen és önkéntes felajánlásnak köszönhetően sikerült!”.

A polgármester kifejtette, hogy a város ünnepi világítása idén szerényebb lesz a korábbi évekhez képest, mivel a korlátozások nem tették lehetővé a meghibásodott elemek cseréjét. A meglévők a Központi parkot, a sétányt, a Majláth Gusztáv Károly teret, a Petőfi Sándor utcát, a Szabadság teret és a Vár- teret, valamint a templomok környékét díszítik majd. Nem lesz ünnepi világítás a Kossuth Lajos utcában, a Temesvári sugárúton, a Kalász negyedben és a város bejáratainál.

Az adventi rendezvények fő helyszíne a Központi parkban felállított karácsonyfa és a köré készített adventi koszorú lesz, de idén is feldíszített fát állítanak a Majláth Gusztáv Károly tér és a Petőfi utca kereszteződésében.

Az adventi koszorú körül minden adventi vasárnapon adventi gyertyagyújtásra kerül sor.

Advent első vasárnapján, december 3-án 17:00 órai kezdettel Sebestyén Ottó, zsögödi római katolikus plébános celebrál rövid liturgiát, majd a Nagy István Művészeti Középiskola diákjai lépnek fel.

Az ezt követő rendezvényeken Urbán Erik ferences atya, Solymosi Alpár unitárius pap és Küsmödi Csongor-Ignác plébános osztja meg ünnepi gondolatait, az ünnepi hangulathoz pedig a csíksomlyói ferences templom énekkara, a József Attila Gimnázium kórusa és a Psallite együttes járul hozzá.

Az advent utolsó vasárnapján tartandó istentiszteletre egy nappal korábban, december 23-án, szombaton, szintén 17 órakor kerül sor.

A Csíkszeredai Kézművesek Egyesülete advent első, második és negyedik hétvégéjén kézműves vásárokat rendez a Promenádon: december 1-3., 8-10. és 22-23. között a helyi kézművesek kínálják majd kézműves termékeiket. A sétányon és a parkban az ünnepi hangulat szerves részét képezi majd a hangulatvilágítás és a zene, valamint a karácsonyi ízek  és illatok kavalkádja (forró italok, kürtőskalács, stb.).

December 5-én, kedden 17.00 órától a Szabadság térre várják a gyerekeket és felnőtteket, ahol a Mikulást várják. A Mikulásra való közös várakozás közben a csíkszeredai Octavian Goga Kollégium és a csíkszeredai Liviu Rebreanu Általános Iskola gitáros csoportja és a Mesehetes együttes ad koncertet.

December 22-én és 23-án énekes csoportok járják majd a várost, megsokszorozva a karácsonyi éneklés élményét. A tavalyi évhez hasonlóan december 17-én és 18-án a Mikó-várat ünnepi fényekkel „díszítik” fel. Advent utolsó hétvégéjén a vár bástyáinak falára gyermekrajzokat vetítenek ki.

A Csíki Sportcentrum Kft. támogatásával idén is lesz szabadtéri jégpálya a Szabadság téren – jelentette be Korodi Attila polgármester. Elmondta, hogy december elején kezdődnek az építési munkálatok, és amint minden elkészül, kezdődhet a korcsolyázás. A délelőtt folyamán a műkorcsolyázók, a rövidpályás gyorskorcsolyázók és az iskolák ingyenesen használhatják majd, délután és este pedig a családok élvezhetik a korcsolyázást.

  • Csíkszereda önkormányzatának sajtóirodája által közölt információk

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy