Rendkívül súlyos vádak: volt RMDSZ önkormányzati képviselő, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium volt tanára, széleskörű újságírói vizsgálat alatt

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Rendkívül súlyos vádak sorozata előtt áll a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium tanára. A köztérben megjelenő legfrissebb információk szerint ezt a történelemtanárt, Orbán Zsoltot, aki egyben az RMDSZ által támogatott önkormányzati képviselő is volt, szexuális bántalmazással vádolják volt diákjai. A vádak körülbelül 20 éves időszakot ölelnek fel, a 2000-es évek elejétől. A botrány az Átlátszó Erdély oknyomozó portál csütörtökön és pénteken közzétett kétrészes vizsgálata nyomán robbant ki.d

Orbán Zsolt 2023. november 10-én „személyes okok miatt” mondott le önkormányzati képviselői mandátumáról – közölte a helyi média. Nem nagyon derül ki, hogy a helyi RMDSZ szervezet mennyit tudott arról, hogy Orbán Zsolt mit csinált az elmúlt 20 évben, pedig politikai támogatást adtak neki. A tagok egy része tagadja, hogy tudott volna ezekről a vádakról.

Ugyancsak 2023 augusztusától Orbán Zsolt egy év fizetés nélküli szabadságot is kért a tanszéktől, továbbra is maradva címzetes tanárként.

Úgy tűnik, jelenleg az FK Csíkszereda labdarúgóklubban tevékenykedik, oktatási igazgatóként, a klub igazgatóságának tagjaként. Az Átlátszó Erdély cikke szerint Orbán Zsolt a klub oktatási tevékenységében nem lányokkal, de kiskorúakkal foglalkozik. Egyes források szerint az RMDSZ-hez fűződő szoros kapcsolatának köszönhetően politikailag szerezte meg a pozíciót. Szóba kerül az esetleges összeférhetetlenség is.

A Kulcsár Árpád által aláírt cikkben kilenc volt diák álnéven részletesen leírta, hogy egykori történelemtanáruk, Orbán Zsolt állítólag hogyan használta ki őket életkoruk sebezhetőségét kihasználva.

Az első vád a jelek szerint 2003-ból származik, amikor a Márton Áron Főgimnázium vezetőségét figyelmeztették: egy 12 éves lány szülei közölték az igazgatóval és az igazgatóhelyettessel, hogy gyanújuk szerint Orbán Zsolt viszonyt folytat a 6. osztályos lányukkal. Az újságírói nyomozás szerint az esetet eltitkolták volna, de vannak más információk is, amelyek azt mutatják, hogy az üggyel foglalkozó pszichiáter megállapította, hogy nincs ok a fegyelmi vizsgálat indítására, és a tanár ebben az oktatási egységben tanított tovább , azzal az ígérettel, hogy az oktatási normáknak megfelelően fog viselkedni. Írásbeli panasz nem érkezett.

A közzétett információkból úgy tűnik, hogy ezek a kapcsolatok abban a kontextusban jöttek létre, hogy a tanár házhoz hívta a diákokat, vagy különféle kirándulásokat szervezett, ahol a tanulók azt csinálhattak, amit akartak: dohányozhattak, alkoholt fogyaszthattak, ily módon átlépve a szilárd határt a tanár-diák viszonyban. Megjegyzendő, hogy a legtöbb vád az iskolán kívül történt cselekményekre vonatkozik. A szexuális zaklatásról vallomást tevő interjúalanyok a mai napig nem tettek feljelentést. Csak a nagykorúság után jöttek rá, hogy az iskolában történt események nem normálisak.

Sikerült kapcsolatba lépni Orbán Zsolttal, aki közölte, hogy a válaszadási joga online elérhető. A tanár a maszol.ro című kiadványnak kifejtette nézőpontját, amelyben többek között bemutatja, hogy hozzászokott ahhoz, hogy tanítványaival szoros kapcsolatot ápoljon, és bizonyos esetekben baráti kapcsolat is formálódik. Megerősíti, hogy valóban volt kapcsolata diáklányokkal, de azt állítja, hogy „hosszú út van a tanár-diák kapcsolattól a cikkben bemutatott szexuális ragadozóig”.

A tanár a válaszadás jogán azt állítja, hogy ez egy híresztelésen, féligazságon, rágalmazáson alapuló kampány az ő lejáratására, és az ellene indított kampány egyik oka a Márton Áron Főgimnázium igazgatójának menesztésében játszott szerepe. Varga László igazgató banális okok miatt, a ballagási ünnepség kapcsán történt különös elbocsátásáról írtam itt, itt és itt. Az igazgató azóta nyugdíjba vonult, a bírósági tárgyalás még el sem kezdődött.

Egyes, a volt igazgató menesztésének helyzetéhez közel álló források szerint ebben meghatározó szerepe volt Orbán Zsoltnak, aki a felügyelőség által az igazgató felmentéséhez szükséges lépéseket meghozó észrevételező csoport vezetője volt. Illetve úgy tűnik, hogy a gimnázium jelenlegi igazgatónője közel áll Orbán Zsolthoz. Sőt, az RMDSZ politikai támogatása is lendületet adott Orbán Zsoltnak a megközelítés kiteljesítéséhez. Befolyásos pozíciókat töltött be az adminisztrációban, az oktatás területén, s mivel fényes karriert befutó embernek tartották, Orbán Zsolt szava súllyal bírt a döntéshozatalban, ami az új igazgatónak is kedvezett.

A tanár a továbbiakban rámutat, hogy a volt igazgató elbocsátását megelőző időszakban különféle fenyegetéseket, sőt zsarolást is kapott volna, de erre nincs túl egyértelmű bizonyíték, ahogy arra sem, hogy a legalább 9 különböző ember szexuális zaklatásáról szóló állításoknak köze lehet egy igazgató kirúgásához.

A bántalmazási vádakkal kapcsolatban kijelenti, hogy semmilyen kapcsolatban nem állt a 6. osztályos lánnyal, Annával, félreérthetők lehettek a gesztusai, amelyekkel több figyelmet próbált szentelni neki, illetve a terhelő cikkekben leírt események. „nem valós események, hanem két évtizedes szubjektív emlékezet termékei.” A többi, kiskorú lányok bántalmazásával kapcsolatos vádat is tagadta.

Az újságírói vizsgálat során kiderült, hogy a tanárhoz közel állók tisztában voltak azzal a ténnyel, hogy pletykák, sőt bizonyosságok keringtek arról, hogy kapcsolatban áll a diákokkal, de nem reagáltak, és nem tettek további jelentést, mivel azok jelentősebbek lettek volna. De még így is felmerül az a gondolat, hogy a tanár-diák kapcsolat, legyen az felnőtt és az iskolai tereken kívül, sért egy etikai kódexet.

A tizenkettedikes diákjával, Idával 2 és fél évig tartó kapcsolatáról a tanár azt állítja, hogy „komoly kapcsolatnak” tartotta, de ez a kapcsolat azután szakadt meg, hogy a lány megcsalta, ami szakításhoz vezetett. Emellett hosszú kapcsolata lett volna egy másik diákjával, Ritával, ami 2011 telén szakadt meg (2007-ben kezdődött, amikor 17 éves volt), aminek oka ugyanaz az volt, hogy a fiatal nő „többször is megcsalta”. Állítólag 2008-ban meg is kérte Rita kezét. Bár eleinte titokban tartották a kapcsolatot, később nyilvánosságra került.

2018-ban megnősült, és azt mondja, hogy boldogan él feleségével és két kisgyermekével, és minden olyan vád, miszerint „másokhoz szexuálisan közeledik” a házasságkötés után, „rágalom”.

Emlékeztetjük Önöket, hogy ezekkel a jelzett aspektusokkal kapcsolatban jelenleg nincs büntetőjogi panasz, és az ártatlanság vélelmének elve érvényesül. Ugyanígy nem elhanyagolható a volt diákok vallomása sem, hiszen a vádak különösen súlyosak.

Reméljük azonban, hogy a hatóságok részéről is lesznek lépések az igazság feltárására.

Hargita megyén kívül az ország bármely más helyén az ilyen nyilvánosságra hozatalt azonnal követte volna az iskola vezetőségének, a tanfelügyelőségnek a magyarázata, és több mint valószínű, hogy in rem nyomozás indult volna, illetve a rendőrség vagy az ügyészség közölte volna a sajtóval, hogy szexuális zaklatás gyanúja miatt nyomoznak. Sajnos Hargita megyében teljes csend van.

Aki a fentiekkel kapcsolatban véleményt kíván nyilvánítani, az a válaszadás joga alapján megteheti.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy