Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Bákó megye prefektusi hivatala nem kíván részt venni az úzvölgyi temető eredeti állapotának helyreállításában

 

Bákó megye prefektúrája nem kíván beavatkozni az úzvölgyi temető eredeti állapotának helyreállításába, mert nem érzi magát erre illetékesnek – közölte március 2-án, szerdán a Krónika portálnak, amelyet az MTI idéz.

A Bákó megyei prefektusi intézmény, akárcsak a Hargita megyei Csíkszentmárton község Helyi Tanácsa felperesként vettek részt az illegálisan kialakított román telek építési engedélyének megsemmisítéséért folyó perben, amelynek jogerős határozatát február 10-én hirdették ki.

A bákói fellebbviteli bíróság megalapozatlannak ítélte a Bákó megyei Dormánfalva város fellebbezését, és helybenhagyta a bíróság elsőfokú döntését, amely visszavonta a temetőben lévő román parcella építési engedélyét, és elrendelte az illegális építmény lebontását.

A Bákó megyei prefektúra a Krónikának kijelentette, nem érzi magát illetékesnek a bírósági határozat végrehajtásában. A portál ítéletvégrehajtással kapcsolatos kérdésére Lucian-Gabriel Bogdănel prefektus azt válaszolta, hogy az információkat a csíkszentmártoni községházától és a Hargita megyei prefektúrától kell beszerezni. A 299/2010-es kormányhatározat értelmében a katonai temető a Hargita megyei Csíkszentmárton település köztulajdonába tartozik – mondta a prefektus.

Az első fokon kihirdetett határozat szerint a betonkeresztek lebontása a Dormánfalva polgármesteri hivatalának feladata, és ezt a fellebbviteli bíróság jogerős határozata is megerősítette, a prefektus pedig, mint a kormány képviselője, felelős a törvények betartásáért – írja a Krónika portál.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton község RMDSZ-es polgármestere a jogerős döntés után kijelentette, megvárják a hivatalos értesítést, és ennek függvényében keresik az ügyvédekkel a legmegfelelőbb megoldást a temető eredeti állapotának helyreállítására. Azt is elmondta, hogy ez nem lesz egyszerű, mert a román nacionalista szervezetek, amelyek már többször is koszorúztak ebben a temetőben, már jelezték, hogy nem engedik a betonkeresztek eltávolítását.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.