Bákó megye prefektusi hivatala nem kíván részt venni az úzvölgyi temető eredeti állapotának helyreállításában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Bákó megye prefektúrája nem kíván beavatkozni az úzvölgyi temető eredeti állapotának helyreállításába, mert nem érzi magát erre illetékesnek – közölte március 2-án, szerdán a Krónika portálnak, amelyet az MTI idéz.

A Bákó megyei prefektusi intézmény, akárcsak a Hargita megyei Csíkszentmárton község Helyi Tanácsa felperesként vettek részt az illegálisan kialakított román telek építési engedélyének megsemmisítéséért folyó perben, amelynek jogerős határozatát február 10-én hirdették ki.

A bákói fellebbviteli bíróság megalapozatlannak ítélte a Bákó megyei Dormánfalva város fellebbezését, és helybenhagyta a bíróság elsőfokú döntését, amely visszavonta a temetőben lévő román parcella építési engedélyét, és elrendelte az illegális építmény lebontását.

A Bákó megyei prefektúra a Krónikának kijelentette, nem érzi magát illetékesnek a bírósági határozat végrehajtásában. A portál ítéletvégrehajtással kapcsolatos kérdésére Lucian-Gabriel Bogdănel prefektus azt válaszolta, hogy az információkat a csíkszentmártoni községházától és a Hargita megyei prefektúrától kell beszerezni. A 299/2010-es kormányhatározat értelmében a katonai temető a Hargita megyei Csíkszentmárton település köztulajdonába tartozik – mondta a prefektus.

Az első fokon kihirdetett határozat szerint a betonkeresztek lebontása a Dormánfalva polgármesteri hivatalának feladata, és ezt a fellebbviteli bíróság jogerős határozata is megerősítette, a prefektus pedig, mint a kormány képviselője, felelős a törvények betartásáért – írja a Krónika portál.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton község RMDSZ-es polgármestere a jogerős döntés után kijelentette, megvárják a hivatalos értesítést, és ennek függvényében keresik az ügyvédekkel a legmegfelelőbb megoldást a temető eredeti állapotának helyreállítására. Azt is elmondta, hogy ez nem lesz egyszerű, mert a román nacionalista szervezetek, amelyek már többször is koszorúztak ebben a temetőben, már jelezték, hogy nem engedik a betonkeresztek eltávolítását.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy