Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borboly Csaba: “A kultúrának kulcsszerepet kell játszania a világjárvány utáni helyreállítási folyamatban”

A jelenlegi időkben, amikor a járvány és annak következményei a tevékenységi területek nagy részét, beleértve a kultúra legtöbb ágazatát nagymértékben érintették, folyamatos párbeszédre van szükség a döntéshozók között. Ez volt a március 12-i online megbeszélés fő témája, amelyen részt vett Martin Eichtinger, a Régiók Bizottságának tagja (CoR), az Európai Ifjúsági Zenekar elnökségi tagja (European Youth Orchestra), Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, valamint Csák László szakértő.

“A Régiók Bizottsága és a SEDEC bizottság tagjaként nagyon fontosnak tartom felhívni a figyelmet a helyi és regionális önkormányzatok problémáira. Nemrég fejeztük be Hargita megye kulturális stratégiájának kidolgozását, amely rámutat a szemléletváltás szükségességére, mivel a kultúrának fontos szerepe van a regionális modernizációban, szükségessé téve annak beépítését a fejlesztési politikába. Ugyanakkor a művészek és a kulturális szakemberek digitalizálása és készségeinek fejlesztése feltétele az ilyen dinamikus napi változásokkal szembeni ellenálló képesség biztosításának “- húzta alá Borboly Csaba.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója hozzátette, hogy megyénk kulturális szektorának egyesítő szerepe van, amely befogadó módon gyűjti össze a helyi hagyományokat, eseményeket, családi szokásokat és közösségeket, amely nemcsak Románia más részeiről, hanem külföldről is vonzza a turistákat.

A Hargita megyei kulturális ágazatnak egyesítő szerepe van a helyi hagyományok, egyedi események, reprezentatív közösségek számára, ami lendületet ad a turizmus fejlődésének azáltal, hogy megnyitja a területet a világ minden tájáról érkező turisták előtt.

“Örülök, hogy ez a vita lezajlott, mert az európai szintű együttműködési és partnerségi lehetőségek megteremtése az első lépés az uniós politikák kialakításában, és mint ilyen, a kulturális szegmens és értelemszerűen más ágazatok újraindításában. Üdvözöljük az együttműködés lehetőségét a régiók művészei és zenészei között, és hálás vagyok minden bemutatott ötletért. Remélem, hogy elindíthatunk finanszírozási projekteket és folytathatjuk a párbeszédet, hogy segítsük a kulturális szektor újraindítását ”- tette hozzá Borboly Csaba a vita végén.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.