A Csíkszeredai Ügyészség lezárta az úzvölgyi katonai temetőben elhelyezett fakeresztek ügyét

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Csíkszeredai Ügyészség úgy döntött, hogy büntetőeljárás megindítása nélkül lezárja az úzvölgyi katonai temetőben elhelyezett 150 fakereszt kapcsán indított eljárást. Ezt az akciót tavaly hajtotta végre a Calea Neamului nacionalista szervezet – olvasható a Maszol.ro hírportál közleményében, amely a szervezet vezetője, Mihai Tîrnoveanu Facebook-oldalán közzétett bejegyzésről számolt be – tudósít az MTI.

Tîrnoveanu rámutatott, hogy több feljelentést is tett ellene Hargita Megye Tanácsának elnöke, a Csíkszentmártoni Polgármesteri Hivatal és az Erdélyi Magyar Szövetség, az ügyészség pedig elemzés céljából egyesítette az aktákat.

A vádak között szerepel nyilvános izgatás, gyűlöletre, erőszakra és diszkriminációra való felbujtás, rongálásra való felbujtás, birtokháborításra való felbujtás, valamint sírgyalázás és építési engedély nélküli munkálatok végzése a temetőben.

Az ügyészi határozat szerint az első vádpontok nem tarthatók fenn. Ami a 150 fakereszt felállítását illeti, megállapították, hogy bár fennáll a lehetősége annak, hogy engedély nélkül helyezték el azokat, ez a cselekmény nem minősül bűncselekménynek, mivel az úzvölgyi katonai temető nem tartozik a műemlékvédelmi területre – idézi Tîrnoveanu bejegyzését az erdélyi portál.

Erre reagálva Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke közölte, hogy megtámadják a határozatot, elfogadhatatlannak tartva az indoklást. Elmondta, hogy a csíkszeredai bíróságon folytatják az eljárást.

Birtalan Sándor, Csíkszentmárton polgármestere szintén kifejezte szándékát, hogy megfellebbezi az ügyészi határozatot, és a szekelyhon.ro hírportálnak adott nyilatkozata szerint Hargita Megye Tanácsával van egyezségük, és az ügyvédeik dolgoznak ezen a célon.

A fakereszteket tavaly júliusban állították fel az úzvölgyi katonai temetőben a Calea Neamului szervezet támogatói, miután első foglalásukat törvénytelennek nyilvánította a román igazságszolgáltatás, amely elrendelte a temetőben elhelyezett építmények és szimbólumok eltávolítását.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy