Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Borboly Csaba: “A források elosztásánál a helységek számára a döntéseknek kiegyensúlyozottnak kell lenniük”

 

Június 3-án, csütörtökön online formátumban került sor Hargita Megye Tanácsának rendkívüli ülésére.

Napirenden szerepelt a gyergyószentmiklósi önkormányzattal való társulás több fejlesztési projekt esetében, a jövedelemadó 6% -ának elosztása a helységek számára, a Székelyföldi Akadémia programja és a régészeti program jóváhagyása, valamint a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének támogatása egy mozgássérültek számára kialakított védett műhely létrehozása.

Csergő Tibor gyergyószentmiklósi polgármester szerint a Megyei Tanács és az önkormányzat társulása lehetőséget jelent a fejlődésre, az elkerülő út szükségszerűség a belváros tehermentesítéséhez és a forgalom ésszerűsítéséhez. Az elkerülő út a Petrom állomás – vasút állomás – a város tekerőpataki kijárata között épül.

Ugyanakkor 6% -os jövedelemadóból különítenek el Gyergyószentmiklósnak a Batthyány Ignác-iskola bentlakásának energetikai felújítására és a városi utcák felújítására, Gyergyóhollónak a 174B jelzésű megyei út felújítására, Gyergyótölgyes számára a helyi általános iskola környezetének a rendbetételére és parkolójának a kiépítésére, Galócásnak útfelújításra, Borszéknek a városi orvosi rendelők felújítására és bővítésére, Gyergyócsomafalvának a polgármesteri hivatal épülete felújításának befejezésére, Gyergyóvárhegynek a vízhálózat és a szennyvízhálózat kiépítésére, továbbá Vaslábnak a gázhálózat kiépítéséhez szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére.

További összegeket különítenek el Homoródalmásnak az utak felújítására, Farkaslakának, Felsőboldogfalvának és Kápolnásfalunak pedig a vízhálózat felújítására és szennyvízhálózat bővítésére.

A Csíkszereda, Székelyudvarhely, Székelykeresztúr és Gyergyószentmiklós térségében folyó régészeti kutatások támogatására, valamint a kulturális örökség értékeinek népszerűsítése érdekében a Haáz Rezső Múzeummal, a Csíki Székely Múzeummal, a Molnár István Múzeummal és a Tarisznyás Márton Múzeummal együttműködésével, elfogadták az ásatási programot.

Ezzel egyidejűleg jóváhagyták a Hargita Megyei Mozgássérültek Egyesületének nyújtandó pénzügyi támogatást annak a területnek a beszerzésére és felújítására, ahol működnek, annak érdekében, hogy egy műhelyt hozzanak létre mozgássérült emberek számára.

A megbeszélés során jóváhagyták a megyei tömegközlekedési programot, amely három új útvonalat fog tartalmazni, az egyik ezek közül Gyimesig tart.

A megbeszélés végén Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke felhívta a figyelmet a kiegyensúlyozott döntés fontosságára a pénzügyi források helységek közt történő elosztása és ezen összegek körültekintő kezelése tekintetében.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük