Borboly Csaba jelentése zöld utat kapott a szakbizottságtól

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Korlátozni kell az agyelszívást és a szakképzett munkaerő migrációját

A Régiók Bizottsága Szociálpolitika, oktatás, foglalkoztatás, kutatás és kultúra (SEDEC) szakbizottsága szerdai, november 25-i ülésén megvizsgálta Borboly Csaba elnök beszámolóját a fenntartható versenyképesség biztosításához szükséges európai készségtervről, tekintettel a jelenlegi járvány által kiváltott változásokra.

„A helyi és regionális önkormányzatok kulcsszerepet játszanak az oktatás, a munkaerő-piaci integráció és a készségfejlesztés támogatásában. Ennek érdekében az Európai Bizottságnak biztosítania kell az érintettek közötti közvetlen kapcsolat kialakításához szükséges tőkeáttételt, valamint a helyi és regionális önkormányzatok számára a szükséges forrásokhoz való gyors hozzáférést az e téren életképes stratégiák kidolgozásához hozzájáruló programok és projektek végrehajtása során. ” érvelt Borboly Csaba.

Tekintettel a jelenlegi világjárványra, Borboly Csaba támogatta a bevált gyakorlatok európai platformja kidolgozásának fontosságát, amely hasznos adatbázis a helyi és regionális önkormányzatok számára az alkalmazkodásra és az ellenálló képességre vonatkozó megoldások és stratégiák megtalálására irányuló erőfeszítéseik során, figyelembe véve hogy sok munkahelyet érintett.

Egy másik nagyon fontos szempont a szükséges források biztosítása a régiók közötti fejlesztési és digitalizációs hiányosságok kiküszöbölésére a reziliencia erősítése és az oktatáshoz és képzéshez kapcsolódó új készségek fejlesztése érdekében, amelyek csökkentik a munkanélküliségi rátát mind a fiatalok, mind a felnőttek körében, (beleértve a tanárok és oktatók képzését az oktatás minden területén és szintjén).

„Hangsúlyoznom kell, hogy az egyetemes megközelítés nem alkalmazható a helyi és regionális önkormányzatok szintjén, mert figyelembe kell venni a helyi sajátosságokat, lásd a kisebbségek minőségi oktatáshoz, szakképzéshez való hozzáférését, amelyek sokkal jobban érintettek és veszélyeztetettek, az ilyeneket nem szabad otthagyni. Ugyanakkor kiemelten kell kezelni a hátrányos helyzetű csoportokat, mivel a készségbeli különbségek akadályt jelenthetnek a versenyképességben „- tette hozzá Borboly Csaba.

Mindezeknek a megközelítéseknek pontosan meghatározott célja az intelligencia elvándorlásának és a szakképzett munkaerő migrációjának csökkentése, amelyek különösen a kevésbé fejlett területeken kiemelt jelentőségűek. Ebben a tekintetben figyelembe kell venni a zöld gazdaságra való áttérés, a Zöld Paktum és a digitalizáció szempontjából a munkaerőpiac előtt álló kihívásokat is.

A tervezet kapcsán Borboly Csaba is megfogalmazta javaslatait: egyenlő esélyeket kell biztosítani azoknak a fiataloknak, akik kisebb közösségekben, vidéki környezetben élnek, különféle szempontok szerint kell kidolgozni e fiatalok társadalmi és gazdasági integrációját is. Emellett kiemelten fontos a helyi és regionális önkormányzatok szerepe a helyi ifjúsági stratégiák támogatásában, továbbá a helyi önkormányzatok felhatalmazása az uniós, nemzeti, regionális és helyi alapok kezelésében.

„Ezekben a nehéz időkben nagyon fontos, hogy a pénzügyi eszközöket megerősítsék az oktatási politikákkal és a kevésbé fejlett területeken élő fiatalok támogatására irányuló intézkedésekkel, akiknek oktatási teljesítményét mélyen érintette a jelenlegi válság, különösen az online oktatáshoz való hozzáférés hiánya több régióban. Az uniós politikáknak nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a kevésbé fejlett területekre, amikor az oktatásra szánt forrásokat elosztják a problémák időben történő reagálására „- mondta Borboly Csaba.

Kulcskompetenciákra és alapvető készségekre van szükség minden fiatal számára a szakmai fejlődéshez, a társadalmi befogadáshoz és a foglalkoztatási lehetőségek növeléséhez.

A szakképzés és a szakmunkásképzés együtt jár a munkanélküliségi ráta csökkentésében, ezért nagyon fontos a kis- és középvállalkozások támogatása, amelyeknek korlátozott anyagi forrásaik vannak a munkavállalók számára képzési és oktatási programok biztosítására.

Végül Borboly Csaba, az RB európai készségfejlesztési menetrend előadójaként hangsúlyozta a készségekre vonatkozó szemléletmód megváltoztatásának szükségességét, mivel a helyi és regionális önkormányzatok segíthetik a fiatalokat abban, hogy tudatában legyenek, hogy ezek a készségek elengedhetetlenek a munkaerőpiacra való gyors és stabil hozzáféréshez.

Hargita Megye Tanácsának elnöke hangsúlyozta, hogy a helyi állásbörze megszervezésének ötlete nagyon hasznos, és fontolóra veszi ennek az eseménynek a visszatérő megszervezését, 2022-től kezdődően, amikor reméli, hogy megszokott feltételek lesznek az ilyen rendezvények megszervezéséhez.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke 2012 októbere óta állandó tagja a Régiók Bizottságának, hetedik mandátumát töltötte be a Szociálpolitikai, Oktatási, Foglalkoztatási, Kutatási és Kulturális Bizottságban (SEDEC).

Az Európai Régiók Bizottságának (RB) hivatalos oldala: https://cor.europa.eu/en

Borboly Csaba munkájáról a Régiók Bizottságában az alábbi linken olvashat bővebben:

https://cor.borbolycsaba.ro/fenntarthato-versenykepesseget-tarsadalmi-meltanyossagot-es-rezilenciat-celzo-europai-keszsegfejlesztesi-program/

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy