Borboly Csaba: „Ne öntsünk olajat a tűzre!”

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Az interneten keringő információk szerint a Mihai Tîrnoveanuhoz köthető szélsőséges aktivisták egy csoportja a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborba készül.

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke levélben fordult a belügyminisztériumhoz, amelyben a rendfenntartó erők közbelépését kéri, hogy ne tegyék ki a közösséget újabb szégyennek, mint július 8-án történt Úzvölgyében.

„Úgy vélem, hogy a román csendőrség passzivitásával, be nem avatkozásával nagy hibát követett el július 8-án, amikor szemtanúi voltak az úzvölgyi sírok meggyalázásának, az akció a Btk. 253-as cikkely 1-es bekezdése alá esik, bűncselekmény. Elképzelhetetlen, hogy ezek az emberek a csendőrség és a rendőrség jelenlétében a törvény fölé helyezték magukat, ezért a Belügyminisztériumhoz fordultunk, hogy elemezzék a helyzetet, és jelenleg a csíkszeredai ügyészségen folyamatban van egy ügy, amely remélem, minél hamarabb lezárul”, hangsúlyozta az elnök.

Borboly Csaba ugyanakkor hozzátette, hogy ami Úzvölgyében történt, rossz példa a társadalom számára, mert a törvénynek mindenki számára egyformának kell lennie, és azokat, akik a törvényt be nem tartva cselekedtek, felelősségre kell vonni.

A mostani időszak rendezvénye, a Tusnádfürdői Nyári Egyetem nem lehet a helyszíne a július 8-aihoz hasonló negatív tüntetéseknek, hiszen az egyetem munkájában több ország politikai személyiségei és diplomatái vesznek részt, és ha olyan tüntetéseket engednének meg, amelyeknek nincs helye, az ártana a román állam megítélésének.

„A törvénynek mindenek felett kell állnia, és minden állami szervnek be kell avatkoznia, hogy ezeket az embereket, akik cirkuszt akarnak csinálni, akik a sajtóban akarnak megjelenni, akik gyűlöletet szítanak és semmibe veszik a törvényt, megállítsák.  Remélem, hogy ezúttal, legalább most, ha már július 8-án nem sikerült, a román csendőrség közbelép, és megállítják azokat, akiket nem hívtak meg erre a rendezvényre, hogy ne súlyosbítsák az úzvölgyi helyzetet” – tette hozzá Borboly Csaba.

A Nyári Egyetem nem Hargita Megye Tanácsa, hanem egy alapítvány által szervezett rendezvény, ezért felszólítják a belügyminisztériumot, hogy „tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a rendőrség ne torzítsa el az egyetem jellegét, és így ne öntsön „olajat a tűzre”, ahogy ez július 8-án történt” – mondta Hargita Megye Tanácsának elnöke.

  • Hargita Megye Tanácsa sajtóirodája által közölt információk

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy