„Cărbunart”- avagy a szén bűvöletében- kiállításmegnyitó, péntek, július 15

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Megnyitó: pénteken, 2022 július 15-én, 18:00 órakor Csíkszeredában, a Megyeháza Galériában.

A kiállítás a nap 24 órájában látogatható 2022 augusztus 10-ig.

Kortárs Képzőművészeti Alkotótábor/ Farkaslaka, 2021

Farkaslaka Polgármesteri Hivatala, a Hargita Megyei Kulturális Központ és Hargita Megye Tanácsa közösen szervezte meg Farkaslakán az első „Cărbun Art” 2021 elnevezésű szenestábort.

Hathatós támogatásukkal tették lehetővé a tábor megszervezését: Kovács Lehel – polgármester, Geréb Péter – alpolgármester, Jakab Katalin – kommunikációs és PR szakember a farkaslaki polgármesteri hivatal részéről.

Kurátor és művészeti vezető – Lucian Muntean, társszervező, a székelyudvarhelyi Természet Lelke Egyesület részéről – Szederjesi Tamás. Az alkotótábor 2021 szeptember 5–12. között zajlott Farkaslaka és Székelyszentlélek középületeiben valamint a Barangoló Panzióban – Sztojka Ernő tulajdonos jóvoltából.

A projekt a kortárs képzőművészet eszközei segítségével a hagyományos mesterségek feltárását, megóvását és népszerűsítését tűzte ki célul.

A farkaslaki szénégetés több mint háromszáz eves múltra tekint vissza. Nemzedékek sorának biztosított megélhetést a kemény fából, fojtott égetéssel nyert faszén. A levágott, vastagabb ágakból hatalmas kúp alakú építményeket, boksákat építettek, majd ezeket földdel és homokkal leborítva fojtott, oxigénszegény égetésnek vetették alá. Ily módon, néha két hétig tartó szüntelen felügyelet alatt nyerték a mindannyiunk által kedvelt, flekkensütéshez használatos faszenet. A boksák feltárása után megfelelő méretre törve, papírzsákokba csomagolva került a szén forgalomba. Jelenleg az új technológiák bevezetésének köszönhetően csak néhány hagyományos módon működtetett boksát találunk a községben. Más mesterségekhez hasonlóan félő, hogy feledésbe vész ez az ősi szakma is.

Az alkotótábor pont azt célozta meg, hogy nem megszokott módon tematizálja a szenet vagy, hogy teljesen újszerű falhasználási módot találva a szénnek, használja azt népszerűsítésre. Néhány gramm szén felhasználásával olyan alkotások születhetnek melyek értéke felér több tízkiló szénnel. Szénnel vagy anélkül mesélni a szénről, a szakmáról és ennek szeretetéről. Ezt tűzte ki célul a 2021-es alkotótábor.

Ilyen meggondolásból lett úttörője és az ötlet megvalósítója egy hat tagú, elismert képzőművészekből álló csapat. Ők azok, akik kihívást éreztek ebben a témában. Mindannyian már több alkotótáborban vettek részt, valamint pályájuk során több hazai és nemzetközi fórumon tették ismertté magukat. A tábor ideje alatt műhelymunkát is tartottak a művészek a környező falvak gyermekeinek. Az összegyűlt anyag utólag még bővült néhány, otthon érlelt alkotással, hogy teljes egészet képezve egy vándorkiállítássá álljon össze. Első állomásként a csíkszeredai Megyeháza Galéria ad helyet e különleges kiállításnak. Ezt a kiállítást újabbak fogják követni más és más helyszíneken, de az alkotótáborok folytatása is feltett szándék.

Résztvevő művészek: Botár László (Csíkszereda), Lucian Muntean (Bukarest), Justinian Scărlătescu (Bukarest), Marius Stanciu (Bukarest), Radu Șerban (Kolozsvár), Aurel Tar (Bukarest).

Tekintve, hogy egyre több turista érkezik a Via Maria és újabban a Via Transilvanica útvonalain, és érdeklődik a természet, de a Hargita megyei emberek, kultúra, hagyományok és mesterségek felfedezése iránt is, ennek a kulturális eseménynek a megszervezése azt tűzte ki célul, hogy a művészek újból előtérbe hozzák a farkaslakai szénbányász mesterséget.

Médiapartner: Modernism.ro, Logó: Sorin Tîrt – TD STUDIO Kolozsvár

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy