Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A 2018-ban terrorizmusért elítélt két székelyt feltételesen szabadlábra helyezik

 

A brassói törvényszék jogerős ítélettel jóváhagyta a terrorizmus miatt elítélt székelyek feltételes szabadon bocsátását – jelentette be Facebook-oldalán Kulcsár Terza-József, a Magyar Polgári Párt (MPP) képviselője, miután erről a két férfi családja tájékoztatta- írja az MTI magyar hírügynökség.

fotó: www.erdely.ma

A déli órákig az ítélet kivonatát nem tették közzé a román bíróságok portálján. Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt várhatóan hétfőn engedik szabadon a feketehalmi börtönből.

A két magyar 2020 májusától kérhette feltételes szabadlábra helyezését. Azóta négy ilyen kérelmet nyújtottak be, és példaértékű magatartásuk nyomán az illetékes börtönbizottság javasolta a szabadon bocsátást.

Beke István esetében azonban a bíróságok eddig minden kérelmet elutasítottak. A Brassói Bíróság kétszer is elrendelte Szőcs Zoltán szabadon bocsátását, de az ügyész fellebbezése után a Brassói Törvényszék megváltoztatta ítéletét.

A terrorizmus miatt elítélt két székely fiatalra kiszabott büntetés hat hónap múlva lejár.

2018 július 4-én Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két erdélyi aktivistáját a Legfelsőbb Ítélő és Semmítőszék öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte terrorizmus és terrorizmusra való uszítás vádjával.

Elítélésük felháborodást váltott ki az erdélyi magyarok körében, mivel elsőfokú bíróságként a Bukaresti Ítélőtábla megállapította, hogy a DIICOT által kidolgozott vádirat nagy része megalapozatlan, ezért csak 11-et alkalmazott rájuk, azaz 10 hónap börtönbüntetést, amely időt a két férfi már előzetes letartóztatásban letöltött.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt azután állították bíróság elé, hogy a DIICOT a köztük lehallgatott telefonbeszélgetések és az előbbi otthonában talált petárdák alapján arra a következtetésre jutott, hogy házi készítésű bomba felrobbantását tervezték a katonai felvonuláson Kézdivásárhelyen, 2015. december 1-jén, Románia nemzeti ünnepén.

Akkor a magyar közvélemény, de a magyar parlamenti képviselők is a két férfi védelmére keltek. Letartóztatásukat követően emellett több héten át tüntettek Kézdivásárhelyen.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük