Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

EMNT: Nincs okunk megünnepelni a legnagyobb nemzeti tragédia évfordulóját

Foto: evz.ro

 

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) álláspontja szerint az erdélyi magyaroknak nincs okuk megünnepelni az elszenvedett legnagyobb nemzeti tragédia megemlékezését, közli az MTI.

Az EMNT pénteken álláspontot adott ki azzal kapcsolatban, hogy Klaus Iohannis elnök szerdán kihirdette a trianoni szerződés évfordulóját Romániában ünnepnek nyilvánító törvényt.

Az EMNT megismételte, hogy a román elnök visszaküldte a törvényjavaslatot az Alkotmánybíróságnak és a Parlamentnek, ám a CCR bírái a törvényt alkotmányosnak tartották, a Parlament pedig újra elfogadta, így az elnök kénytelen volt kihirdetni a törvényt. Az EMNT azonban úgy véli, hogy az államfő magyarellenes kijelentései tették lehetővé ilyen kezdeményezések megvalósulását.

“December 1-je vagy június 4-e ünnep lehet a románok számára, de törvényes nemzeti ünnepnek nyilvánítás Romániában sértő azok számára, akik számára ez a nap idegen uralom alá való átmenetet, egy évszázad elnyomást, megaláztatást és jogsértést jelent. Nekünk, az erdélyi magyaroknak, egy őshonos nemzeti közösségnek, amely Románia jelenlegi területén él, nincs okunk a legnagyobb nemzeti tragédia évfordulójának megünneplésére “- írja a dokumentum.

Az EMNT emlékeztetett arra, hogy a magyar parlament június 4-ét, a Nemzeti Szolidaritás Napjává nyilvánította. “Június 4-én továbbra is megemlékezünk az eseményekről, és nem ünnepelünk” – tette hozzá a közlemény.

A tanács szerint az elfogadott törvény hatással lesz a román-magyar kapcsolatokra, és egyáltalán nem segíti a két nemzet együttműködését. Az EMNT szerint ez a “kényszerű ünnep” megalázó és felesleges feszültségeket kelt az erdélyi interetnikus környezetben.

“Gyökeresen ellentmond az egyetemes európai értékeknek, mint például minden ember egyenlő méltósága vagy a kulturális identitáshoz való jog. Nem beszélve a népek és nemzetek önrendelkezési jogáról “- derül ki az MTI magyar hírügynökséghez eljuttatott dokumentumból.

dolinex


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük