Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita Megye Tanácsa elfogadta a 2023-as költségvetést

 

Január 16-án került sor az idei első rendes, fizikai jelenléttel járó ülésre, amelyen Hargita Megye Tanácsa elsöprő többséggel elfogadta a megyei 2023-as költségvetést.

„Örülök, hogy ma sok olyan fontos pontban hozhatunk döntéseket, amelyek a megye társadalmi-gazdasági fejlődését szolgálják. Minden év új kihívást jelent, konkrét céljaink és feladataink, problémáink vannak, amelyekre megoldást kell találnunk” – mondta az ülés megnyitóján Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

Az ülésen jelenlévő Dr. Péter Szilárd, a Hargita Megyei Mentőszolgálat igazgatója felhívta a megyei tanácsosok figyelmét az egészségügyi személyzet hiányára, amely jelenleg megnehezíti az életmentést. Kérte Hargita Megye Tanácsának támogatását az Egészségügyi Minisztériumhoz intézett, a mentőszolgálat orvosi ellátásának feltételeire vonatkozó jogszabályok módosítását célzó beadványt. Hargita megyében jelenleg 4 orvos látja el a kórházak közti betegkísérő feladatokat.

Petres Sándor, Hargita Megye Prefektusa kifejtette, úgy vélik, ez egy azonnali probléma, aminek megoldására törvénymódosítás szükséges, illetve olyan módosításokat kell eszközölni, amelyek vonzóvá teszik a családorvosi hálózatot is.

Hargita Megye Tanácsa január 16-án elvi határozatot fogadott el arról, hogy részt vállalnak egy közös nyilatkozat megfogalmazásában a törvénymódosítás szükségességére vonatkozóan.

Ezután szavazásra bocsátották a megye 2023-as évi költségvetését, amelyet elsöprő többséggel elfogadtak.

„Megpróbáltuk más szemszögből megközelíteni a költségvetést. Látva 2022 második félévében a nehézségeket, a szakapparátus által végül megoldható kihívásokkal, javaslom, hogy az idei évet is hasonló lendülettel kezdjük. Közel 100 millió eurós bevétellel és 110 millió eurós kiadással egy kiegyensúlyozott költségvetésre szavaztunk, amellyel a legnehezebb helyzetben is tudunk felelősségteljes megoldásokat találni. Továbbra is olyan döntéseket hozunk, amelyek hozzájárulnak a megye társadalmi-gazdasági fejlődéséhez, zavartalan fejlődéshez és a megkezdett beruházások folytatásához. Köszönöm annak a 22 megyei tanácsosnak, akik vállalták ezt a felelősséget és megszavazták a költségvetés elfogadását. A költségvetési törvény nem kedvez a lélekszámban kicsi, de területileg nagy megyéknek. Kérjük a képviselőket a parlamentben, hogy oldják meg az egyenlőtlenséget, ha az a cél, hogy Hargita megyében is működjenek a dolgok” – nyilatkozta Borboly Csaba.

A tanácsülés napirendjén szerepeltek a Hargita Megye Tanácsa által lebonyolított egyes programok is, ebben az értelemben Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke elmondva, hogy ezeknek a programoknak a költségvetését az elért eredményeknek megfelelően alakították ki, hangsúlyozva azt is, hogy egyes jogszabályi változások miatt módosítani kell a támogatási igények benyújtására vonatkozó pályázatot, így a következő időszakban kidolgozásra kerül a kulturális programokra és a népviseletre vonatkozó projektek benyújtásának módszertana.

Az ülésen jóváhagyták Hargita Megye Tanácsának részvételét az EDUBOT, ERASMUS+ projektben is, a projekt fő célja a digitális technológiák oktatásban, értékelésben és bevonásban való használatának támogatása. A célcsoport a pedagógusok, diákok, a differenciált, STEM fókuszú tanulás bevezetésében érdekelt intézmények, valamint a hátrányos helyzetű tanulók segítésére szakosodott intézmények. Hargita Megye Tanácsának költségvetése ebben a projektben 37.290 euró.
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.