Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Hargita Megye Tanácsa támogatja egy új moduláris kórház építését

Biztosítjuk a régiókat összekötő utakon végzett munkálatok folytonosságát

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház közelében új moduláris kórház épül, amelynek kapacitása háromszor nagyobb, mint a csíksomlyói hasonló kórházé. 22 konténer egybeépítésével a megyei tanács biztosítani akarja, hogy a környéken élő, vírussal megfertőződött embereknek lehetősége legyen Csíkszeredában kezeltetni magát, és ne szállítsák őket egy másik kórházba. Harminc helyet fognak biztosítani a jelenlegi helyiségben annak az egészségügyi személyzetnek, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja. Ez egyike a tegnap, július 21-én, a Hargita Megyei Tanács rendkívüli ülésén elfogadott határozatoknak.

11,3 millió lej került a megyei tanács költségvetésébe, a jövedéki adó visszaosztásából. Ebből az összegből a megyei tanács nyolc millió lejt különít el a megyei utak rehabilitációjára. A munkákat többek között Ditró és Gyergyótölgyes közötti 127-es megyei úton kezdődnek, Tölgyes és Recefalva közötti szakaszon. A 135-es megyei úton – Etéd-Siklód- Maros megye határa közti szakaszán a támfal építésén és az árok helyreállításán túl az útépítés munkáit is elvégzik. Négy hidat építenek a 123-as megyei úton, Csíkszentmártontól az egerszéki kereszteződésig. Csiba és Oltfalu között, a 123-as megyei úton az utat felújítják, járdaépítési munkákat kezdnek Gyergyóalfalu, Székelyszentkirály, Oroszhegy és Csíkszentkirály településeken.

Tekintettel arra, hogy a júniusi meteorológiai jelenségek számos kárt okoztak, a megyei tanács 37 helyi közigazgatással együtt 23,1 millió lej összegű támogatást kért a kormányzati sürgősségi alapból. A kért összegek a következő napokban átkerülnek az önkormányzatokhoz. Borboly Csaba, a Hargita Megyei Tanács elnöke megemlítette, hogy ez a megyei tanács és a prefektúra azonnali beavatkozása és a károk korai felmérésének köszönhető.

 

Hargita megye tanácsa 13,5 millió lej támogatást kért, amelyből 41 km út, négy híd és 12 áteresz rehabilitálására kerül sor.

A költségvetés módosítása révén folytatódik a Csíkszeredai Sürgősségi Kórház mellett az ötödik, négy orvosi szolgálati lakást magába foglaló társasház építése is.

A Hargita Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság működési költségeinek fedezésére hét millió lejt foglaltak a költségvetésbe.

A Csíkszentmártoni Korai Fejlesztési és Rehabilitációs Központ épületének felújítására vonatkozó dokumentációt is jóváhagyták. A munkálatok ebben az évben kezdődhetnek, így az ország egyetlen ilyen központja folytathatja tevékenységét.

“Beruházásaink folytatásával biztosítani szeretnénk a munkahelyek megtartását is Hargita megyében. Több megyei utunkon zajlanak a munkálatok, amelyet folytatni kell tekintve, hogy ezek a megyei útszakaszok nem csak egy-egy települést, hanem térségeket kötnek össze, biztosítva hosszútávon a megye gazdasági fellendülését. Örülök, hogy a testület mai döntéseivel is több száz munkahely megtartásához is hozzájárultunk, valamint a megye egészségügyi rendszerének kapacitását tovább növeljük, és újabb orvosokat tudunk a lakások építésével Hargita megyébe vonzani”- tette hozzá a megyei tanács elnöke.

Az online tanácsülés Borboly Csaba és a megyei tanács facebookján megtekinthető.

A napirend az alábbi linken található:

http://judetulharghita.ro/hotarari/proiectul-ordinii-de-zi-al-sedintei-consiliului-judetean-harghita.html

 

 

 

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.