Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Egyezmény Portugáliával a kettős adóztatás elkerülése érdekében

 

 

Az Országos Adó-és Pénzügyi Hivatal arról tájékoztatja az adófizetőket, hogy Románia és a Portugál Köztársaság között létrejött, a 63/1999-es törvény által ratifikált egyezmény előírásainak jó feltételekkel történő alkalmazása érdekében, a kettős adóztatás elkerülése, valamint a jövedelem- és tőkeadókkal kapcsolatos adókijátszás megakadályozása érdekében a portugál adóhatóság a következő nyomtatványokon véghezvitt változtatásokat jelenti be:

  1. MOD21-RFI – kérelem a portugál forrásadó teljes vagy részleges mentességére;
  2. MOD22-RFI – a részvényekre és a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok jogaira vonatkozó portugál adó visszafizetésére irányuló kérelem;
  3. MOD23-RFI – a jogdíjakra, osztalékokra és kamatokra vonatkozó portugál adó visszafizetésére irányuló kérelem (a részvények és a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok osztalékának kivételével);
  4. MOD24-RFI – kérelem az egyéb jövedelemre vonatkozó portugál adó visszatérítésére.

A változtatásokat 2020. szeptember 1-je óta hajtják végre, és azok arra a tényre vonatkoznak, hogy az adóügyi illetőség igazolását már nem ezen a nyomtatványokon hajtják végre, és a lakóhely szerinti állam illetékes hatósága által kiállított igazolás alapján kell elvégezni.

A portugál adóhatóság azonban továbbra is elfogadja a régi nyomtatványokat, feltéve, hogy azokat a lakóhely szerinti állam illetékes hatósága által kiállított adóügyi tartózkodási igazolás kíséri.

Az új űrlapok a portugál adó- és vámhatóság honlapján, a www.portaldasfinancas.gov.pt címen érhetők el az alábbiak közül: Cidadãos / Portuguese Tax System/DTA – Useful Forms.

Az adóügyi illetőség megállapításával kapcsolatos további információk az Országos Adó- és Pénzügyi Hivatal honlapjának „Asistență contribuabili” rubrikában, ”Ghiduri curente” alpontban találhatók, és szerepelnek a „”Ghidul privind rezidența fiscală a persoanelor fizice” című dokumentumban (román és angol nyelven megjelent anyag).
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.