Csíkszereda 15 millió lejes hitel felvételére kényszerül

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Mintegy 46 millió lejjel „tartozik” Csíkszeredának az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma. A költségvetésben tátongó lyuk fedezésére és a folyamatban lévő beruházások folytonosságának biztosítására csak úgy van mód, ha az államkincstártól vesznek fel kölcsönt. A július 28-i ülésen a városi tanács 15 millió lejes gyorskölcsön felvételét hagyta jóvá.

Csíkszeredában számos európai finanszírozású projekt van folyamatban, amelyek közül a mobilitási terv keretében megvalósuló megaberuházások jelentik a legnagyobb terhet a város költségvetésére. A projektek folyamatosságának biztosítása érdekében Csíkszeredának saját forrásokat kellett felhasználnia a szükséges kiadások fedezésére. Mint Bors Béla alpolgármester kifejtette: „Februárban igényeltük a minisztérium által megígért támogatást a már teljesített kifizetésekre, ami 20,7 millió lej, az elmúlt hetekben pedig további 25,3 millió lejre nyújtottunk be igényt”.

Korodi Attila polgármester szerint legkorábban szeptemberben kezdődhetnek a kifizetések, de erre nincs garancia. A 2014-2021-es időszakban az Európai Unió által finanszírozott projekteket idén december 31-ig kell lezárni. Ez a határidő és a minisztérium által megígért finanszírozás folyamatos késése nehéz helyzetbe hozta Csíkszereda városát.

„Kifizettük az építőket, hogy megfelelően haladhassunk a beruházásainkkal, annak ellenére, hogy nem kaptuk meg az ígért támogatást a minisztériumtól. Ha a 46 millió lej a számlánkon lenne, most nem beszélnénk hitelekről. Az államkincstár sürgősségi hitelprogramja ilyen helyzetekben jön segítségünkre.  Általánossá vált, hogy az önkormányzatok az államkincstártól vesznek fel kölcsönt, hogy európai projektek társfinanszírozását biztosítsák. Sajnos, ezt Csíkszereda sem tudja elkerülni” – mondta Korodi Attila.

A 15 millió lejes kölcsönt az önkormányzat csak mobilitási projektek társfinanszírozására használhatja fel, és 5 éven belül vissza kell fizetnie.

  • Csíkszereda Városháza sajtóirodája által közölt információk

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy