Csíkszereda költségvetésének kétharmadát fejlesztésre fordítják

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A csíkszeredai önkormányzat képviselő-testülete február 2-án, csütörtökön rendkívüli ülésén megszavazta a város 2023-as költségvetését. A 392,39 millió lej 66%-a (258,22 millió lej) fejlesztésre, a fennmaradó 134,17 millió lej pedig a működési költségeket fedezi. A korábbi években példátlanul magas részarány az uniós forrásoknak köszönhető: idén a mobilitási projekt beruházásai maximális szintre emelkednek, és további nagy értékű projektek indulnak.

A város képviselő-testülete a tavalyi évhez hasonlóan februárban fogadta el a város költségvetését.

„Erős költségvetéssel kezdjük a 2023-as esztendőt. Mandátumunk kezdetétől már közel 114,5 millió lejt kifizettünk beruházásokra, és mivel két és fél év alatt a működési alapból közel 83 millió lejt sikerült megtakarítanunk, továbbra is egyensúlyban vagyunk. 40 millió lejes beruházási megtakarítással vettük át a város irányítását, és a működési megtakarítások, valamint a projektek különféle társfinanszírozásai azt eredményezték, hogy most már 70,8 millió lejes beruházási tartaléknál tartunk. Erre nagy szükség lesz, mert óriási fejlesztéseket valósítunk meg, és az előkészítettek is ugyanilyen nagy léptékűek. Évről évre egyre nagyobb összegekkel támogatjuk az oktatást, a kultúrát, a sportot, az egyházakat, és igyekszünk minden hasznos társadalmi, közösségi projektben partnerek lenni” – fogalmazott az önkormányzati ülésen Korodi Attila polgármester.

A bevételi forrásokat tekintve a személyi jövedelemadóból származó bevétel összege elérné a 85 millió lejt, ami 11 millió lejes növekedés a tavalyi évhez képest, míg az áfa-visszaosztás összege 38,8%-kal növekedve 21,84 millió lejre emelkedett. Az európai források összege 136,64 millió lej, az államié 39,5 millió lej, és a költségvetésben szerepel a hőszigetelendő tömbházak bérlőinek hozzájárulása is – ez az összeg meghaladja a 11 millió lejt.

Nőtt a kultúra és a sport támogatása is, utóbbit nagyban növelte a Csíki Sport és Rekreatív Kft. 3,3 millió lejes támogatása. Az egyházak pénzügyi támogatása 750 000 lejről 1 millió lejre nőtt, és az útkarbantartási munkák hatékonysága miatt az erre a fejezetre elkülönített összeg is a tavalyi rekordszintről, 6,8 millió lejről idén 8,6 millió lejre nőtt.

Ez a költségvetés már tükrözi a következő évek nagyszabású fejlesztéseinek pénzügyi vonzatait: az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) és az Anghel Saligny Program keretében aláírt finanszírozási szerződések összegei is megjelennek.

  • Csíkszereda Városháza sajtóirodájának tájékoztatója

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy