Csíkszereda Városháza a közterületeken levő fák leltározásáról, ápolásáról és kivágásáról

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

A csíkszeredai városháza a Norvég Alapból finanszírozott projekt keretében részletes tanulmányt készíttetett, amely elsősorban a közterületekkel és zöldterületekkel kapcsolatos beavatkozások hatékonyságára tesz javaslatot. A projekt részét képezi továbbá a városban létező 500 különleges fa részletes tanulmányozása, valamint egy okostelefonos alkalmazás, amely megkönnyíti a város lakóival való kommunikációt.

A klímavédelem jegyében az elkövetkező időszakban Csíkszereda intézkedik a város zöldfelületeivel kapcsolatos problémák megoldásáról. Ide tartozik az egészséges fák védelme a parkokban, a beteg fák megmentése, valamint indokolt esetben a közveszélyes fák kivágása. Az EGT és Norvég Grants programból finanszírozott TREES projekt (Transparency, Efficiency, Education with Sustainable Green Spaces) részeként a városháza szerződést kötött a Project Bag Egyesülettel, a projekt részleteit sajtótájékoztatón ismertette Korodi Attila polgármester, Burista Csilla kertészmérnök – a Virágtermesztési Osztály vezetője, Imecs István biológus – a Project Bag Egyesület alelnöke, illetve Magyarosi Károly arborista.

„Ez a projekt nagyon hasznos tudást és eszközöket biztosít számunkra a következő két évben, amelyek révén fontos döntéseket hozhatunk a város zöldfelületeivel kapcsolatban. A projekten dolgozó civil szervezet további javaslatokat fog adni ezekre a szempontokra vonatkozóan, így a virágkertészeti osztállyal együttműködve racionalizálni tudjuk azokat a különböző folyamatokat, kivitelezéseket, amelyeket a zöldfelületek esetében alkalmazni kell. A fák esetében a közbiztonság a prioritásunk, ugyanakkor a klímaváltozással összefüggésben a környezetünkben kevésbé elterjedt fajokat szeretnénk telepíteni” – jelentette ki Korodi Attila polgármester.

„Örülünk ennek a lehetőségnek, mert szakmai szempontból fontos, hogy külső szakértő támogassa tevékenységünket. Nehéz megértetni az emberekkel, hogy minden, amit teszünk – beleértve a fák kivágását is – nem a fák ellen irányul, hanem a fák védelmét szolgálja. Sajnos a faültetéskor nem mindig volt fontos szempont a biodiverzitás, ennek pedig mára egyre negatívabb következményei vannak” – nyilatkozta Burista Csilla, a Virágtermesztési Osztály vezetője.

A projekt célkitűzéseit Imecs István biológus ismertette. Kifejtette: a zöldfelületekről fizikai tanulmány készül, amelynek két iránya lesz: javaslatokat tesznek a sürgős beavatkozásokra, másodsorban pedig a meglévők közül kiválasztanak 500 speciális fát, amelyet alaposan megvizsgálnak és amelyek esetében magyar, román és angol nyelvű műszaki adatlapot készítenek. A második ütemben Trees App néven okostelefonos alkalmazás készül, amelyen keresztül egyrészt néhány QR-kód beolvasásával lehet majd elérni a projektben gyűjtött adatokat. Az alkalmazás egyúttal adatokat szolgáltat a város valamennyi közterületére ültetett, kataszterben nyilvántartott fáról, és könnyebb kapcsolatot tesz lehetővé a városlakók és a virágkertészeti osztály között.

„Nagy pontosságú műszerekkel fogjuk felmérni a fák állapotát, amelyek közül az egyik egy tomográf. Nagyon fontos megérteni, hogy a közterületen lévő fák nem erdei fák, ezért a megközelítésünknek azonosnak kell lennie: a lakók biztonsága a fő szempont. A kemény fákkal, például a tölggyel nincs gond, de a nyár és a fenyő egy idő után veszélyt jelenthet, erre több példa is van a városban” – mondta Magyarosi Károly kolozsvári arborista.

A szakember több alkalommal hangsúlyozta, hogy egy idős, beteg fa veszélyt jelent az egészséges vagy még menthető fákra. Magyarosi kifejtette: alapelv, hogy a menthető, életképesebb fa létét nem károsító fákat különféle beavatkozásokkal megmentjük, ahogyan az is alapelv, hogy minden kivágott fa helyére másik kettő kerül.

Az már most látszik, hogy a Központi parkban sürgősen ki kell vágni néhány öreg, beteg fát. A csonkokat ugyanakkor többféle módon is „újrahasznosíthatják”, erre számos kreatív megoldás született már az asztaltól a napóráig. A fák részletes felmérése ősszel történhet meg, a sürgős beavatkozások viszont nemsokára elkezdődnek.

Burista Csilla megemlítette, hogy idén tavasszal már mintegy 250 facsemetét ültettek el különböző fajokból, és ősszel folytatódik a kiültetés.

  • a Csíkszeredai Városháza Sajtóirodájának tájékoztatása

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy