Csíkszereda Városháza – főszerep a duális szakképzés fejlesztésében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Csíkszereda Helyi Tanácsa tegnapi ülésén konzorcium létrehozásáról döntött a duális szakképzés területén végzett tevékenység fejlesztésére. A cél a szakiskolák tanulóinak segítése, illetve a régió vállalatainak támogatása a leendő munkavállalók toborzásában.

Csíkszereda önkormányzata egy 21 tagú konzorcium vezető szerepét vállalta fel, tagok: Hargita Megye Tanácsa, Erdőszentgyörgy és Nyárádszereda helyi önkormányzata, Sapientia Egyetem, négy csíkszeredai szakközépiskola, nyolc cég, és négy szakmai szervezet.

„Kihívás előtt állunk: a munkaerőpiac állandó változásban van, a szakiskolák nehezen alkalmazkodnak a munkaerőpiaci elvárásokhoz. A konzorcium célja, hogy az iskolába beérkező diákoknak valós perspektívát tudjunk nyújtani a szakma tanulásától egészen a munkavállalásig, vagy az egyetemi továbbtanulásig” – fejtette ki az önkormányzati ülésen Korodi Attila polgármester.

A duális képzés lehetővé teszi a tanuló számára, hogy „munkahelyén” tanulja meg a szakmát, miközben a munkáltató a leendő alkalmazottakat képezi.

Az új konzorcium magába foglalja a Joannes Kájoni, a Kós Károly, a Székely Károly és a Venczel József Szakközépiskolákat, a cégek részéről pedig tőkeerős helyi vállalkozások, regionális és országszerte ismert vállalatok is csatlakoztak. Tagjai továbbá a Hargita Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Székelyföldi Gyárosok és Nagyiparosok Egyesülete, további vállalkozások.

„Mindent megteszünk, hogy a következő hét folyamán az Országos Helyreállítási Terv kiírásaira válaszolva pályázatot nyújtsunk be az oktatásfejlesztés érdekében, majd következik a konzorcium bővítése olyan további vállalkozásokkal, amelyek nyitottak az együttműködésre”- tette hozzá a polgármester.

A csíkszeredai városháza által kezdeményezett projektet a PNRR/2022/C15/MEDU/I6/Pilot program keretében nyújtották be finanszírozásra a duális oktatás regionális konzorciumainak fejlesztésére, és a beadási határidő 2023. március 1.

A konzorcium várhatóan nyárára már érdemben is elkezdheti a szakoktatás következő éveit nagyban meghatározó tevékenységét.

  • Csíkszereda Városháza által közölt információk

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy