Csíkszeredai Régizene Fesztivál- Szenvedélyes időutazás Erdély aranykorában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Sajtóközlemény

 

Már csak néhány nap van hátra a Csíkszeredai Régizene Fesztivál és az azt kísérő hagyományos rendezvény, a Régizenei Nyári Egyetem kezdetéig, amikor a befogadó közönség igazi időutazáson vehet részt Erdély aranykorában.

fotó: Szigeti Vajk István

 

Sajtótájékoztató keretében mutatták be a szervezők július 5-én a 2023-as Régizene Fesztivál programját és egyéb fontos részleteket: Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ igazgatója, Filip Ignác, a fesztivál művészeti vezetője, Sógor Enikő, Csíkszereda alpolgármestere.

A Mikó-vár a csíkszeredai Régizenei Fesztivál egyik fő helyszíne volt a fesztivál első megjelenése óta. A csíkszeredai emblematikus építmény 400 éve épült Hídvégi Mikó Ferenc, a csíki, gyergyói és kászoni székek főkapitánya kezdeményezésére. Ez az évforduló határozza meg az idei fesztivál fő tematikai vonalát, amelynek középpontjában az erdélyi zenetörténet egyik legjelentősebb és legérdekesebb korszaka, a XVII. század zenéje áll.

— A fesztivál és az azt kísérő különféle rendezvények így vagy úgy ezt az időszakot idézik. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál a lakosság kedvenc ünnepe, tulajdonképpen a csíki identitásához kötődik. Idén a koncerteket kísérő számos programot sikerült megszerveznünk, azzal a szándékkal, hogy azokhoz is közelebb hozzuk a korabeli hangulatot, akik a régizenével még nem találkoztak, hogy minden korosztály minden érdeklődő találhasson magának érdekes programot. — magyarázta Ferencz Angéla.

Sógor Enikő hangsúlyozta, kettős ünnepről van szó: a több mint 40 éves múltra visszatekintő fesztiválról és a 400 éves Mikó- várról, mindkettő fontos helyet foglal el a város kulturális életében. Közös gondolkodásról és támogató partnerségről biztosította a szervezőket a polgármesteri hivatal részéről.

Filip Ignác részletesen bemutatta a fesztivál programját. Július 8-án, szombaton a fesztivál hivatalos megnyitója után 18:30-tól a Prisma együttes lép fel a Mikó-vár színpadán, majd a Madéfalvi Schola és a Canlar, akik 21:00 órai kezdettel középkori zenei koncertet adnak a csíksomlyói Szent Péter és Pál plébániatemplomban.

Július 9-én, vasárnap 18.00 órától a Mikó-vár színpadára az idén fennállásának 35. évfordulóját ünneplő baróti Kájoni Consort együttes, 19 órától pedig a nagykárolyi Carmina Renascentia lép fel, amely XVI. és XVII. századi zenével készült elő.

Július 10-én, hétfőn 19:00 órától a Concerto Spiralis koncertezik a református templomban. Július 11-én, kedden 21.00 órától a csíkszeredai Gábor Előd hegedűművész ad szólókoncertet a „Szent Kereszt felemeltetése” templomban, július 12-én, szerdán pedig az Oboa Band utcai koncertet ad 12:00 órakor a Csíki Játékszín előtti téren. Délután 15:00 órától a Csíki Moziban tudományos előadások a XVII. századi erdélyi zenéről, este 20:00 órától pedig zenés vacsora Zene és ferences konyha címmel, az Amadé Panzió & Étteremben, ahol Ványolós András és családja egy minőségi zenés desszertről gondoskodik.

Július 13-án, csütörtökön 21:00 órától XV.-XVI. századi lantzenét hallgathatnak majd Kónya István előadásában a Mikó-vár északnyugati bástyájának termében. Július 14-én, pénteken 15 órától a Mikó-várban a 15. alkalommal megrendezett Régizenei Nyári Egyetem zárókoncertje lesz, 19:30-tól pedig a Fesztivál Barokk Zenekara, Ulrike Titze koncertmester vezényletével királyi zenét ad elő a Szent Ágoston templomban.

Július 15-én, szombaton a Mikó-várban Reneszánsz Gyermeknap lesz, kézműves foglalkozásokkal, ügyességi játékokkal, Mátyás király korának hangulatával, haditáborral, harci bemutatókkal és reneszánsz játékokkal kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 15:00 órától kezdődik a Mezei egér és a háziegér című zenés mese, a Codex régizenei együttes támogatásával, 18:00-tól Musica Historica, 19:30-tól Trei Parale lép fel a Mikó- vár színpadán. Este 21:00 órától mindenkit szeretettel várnak a reneszánsz táncházba.

Július 16-án, vasárnap még két koncertre kerül sor: 18 órától a Duo Vargfot a csíkdelnei Szent János-templomban, 21 órától pedig a Dador Project lép fel a Csíki Moziban.

A fesztivál kísérőrendezvényeiről Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Művelődési Központ ügyvezetője további részletekkel szolgált a résztvevőknek.

— Július 9-én, vasárnap 17.00 órától a Mikó-vár északnyugati bástyájának termében Boros Ernő Deák Endre emlékére készült Ostinato című kötetének bemutatója lesz megtartva.

Július 11-én, kedden és július 12-én, szerdán 10:00 órai kezdettel Ádám Julcsi zenei foglalkozást tart általános iskolásoknak a Zengő Térben, ahol gyermekdalokat, valamint természet-, növény- és állatvilághoz kapcsolódó dalokat tanítanak.

A gasztronómiai vonalat erősíti Saly Noémi kultúrtörténész előadása július 13-án, csütörtökön 18:00 órakor a Mikó- várban, amely négy évszázadot visz vissza az időben és betekintést ad az akkori erdélyi gasztronómia történetébe. Az előadás után kóstolóra várják a közönséget a Szőcs Előd által autentikus recept alapján készített ételekből.

A Csíki Székely Múzeummal együttműködve ingyenes tárlatvezetéseket, valamint borkóstolót és zenés helytörténeti túrát szerveznek – mondta Ferencz Angéla.

​ Az Erőss Zsolt Aréna parkolójából fél órával a városon kívüli helyszíneken tartott rendezvények előtt ingyenes transzferbusz indul.

A teljes program és a fesztivál további részletei három nyelven elérhetők a regizene.ro weboldalon és a Facebookon. Jegyek és előfizetések elővételben és a fesztivál ideje alatt a Hargita Megyei Kulturális Központban, illetve a koncerthelyszíneken az előadások kezdete előtt egy órával vásárolhatók. A jegyek ára 15 és 25 lej között változik, míg a fesztiválbérlet ára 130 lej.

Kedvezőtlen időjárás esetén a Mikó-várba tervezett fesztivál rendezvényei a Csíki Játékszín nagy termében lesznek megtartva. A kísérőrendezvényeken előzetes bejelentkezés alapján, telefonon, a +40 746 244 235-ös számon (tárlatvezetés és gyermekfoglalkozások), +40 753 055 311 (borkóstoló) és +40 747 465 407 telefonszámon (zenés vacsora) lehet részt venni.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy