Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc — O călătorie pasionantă în timp, în Epoca de aur a Transilvaniei

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Comunicat de presă

Au mai rămas doar câteva zile până la începerea Festivalului de Muzică Veche Miercurea Ciuc și a tradiționalului eveniment care îl însoțește, Universitatea de Vară de Muzică Veche, când publicul receptiv va putea face o adevărată călătorie în timp în Epoca de aur a Transilvaniei. Angéla Ferencz, managerul Centrului Cultural Județean Harghita, Ignác Filip, directorul artistic al festivalului și Enikő Sógor, viceprimar responsabil de cultură, au prezentat miercuri, 5 iulie, în cadrul unei conferințe de presă, tema festivalului din acest an, programele și alte detalii importante.

sursa foto: Szigeti Vajk Istvan

Cetatea Mikó a fost unul dintre principalele locuri de desfășurare a Festivalului de Muzică Veche Miercurea Ciuc, încă de la primele ediții ale festivalului. Emblematicul edificiu din Miercurea Ciuc a fost construit în urmă cu 400 de ani, la inițiativa lui Francisc Mikó de Hídvég, căpitan suprem al scaunelor Ciuc, Gheorgheni și Cașin. Această aniversare determină linia tematică principală a festivalului din acest an, care se concentrează pe muzica secolului al XVII-lea, una dintre cele mai semnificative și interesante perioade din istoria muzicii din Transilvania.

— Festivalul și diversele evenimente care îl însoțesc evocă într-un fel sau altul această perioadă. Festivalul de Muzică Veche Miercurea Ciuc este un festival preferat al locuitorilor, este de fapt legat cu identitatea ciucană. În acest an, am reușit să organizăm o mulțime de programe care însoțesc concertele, cu intenția de a-i apropia de atmosfera de epocă și pe cei care încă nu s-au întâlnit cu muzica veche, astfel încât oameni de toate vârstele și de toate preocupările să poată găsi un program interesant pentru ei — a explicat Angéla Ferencz.

Enikő Sógor a subliniat că e o dublă sărbătoare: a festivalului, care are o istorie de peste 40 de ani, și a Cetatății Mikó, veche de 400 de ani, ambele evenimente ocupând un loc important în viața culturală a orașului. Ea a asigurat organizatorii de o gândire comună și un parteneriat de susținere din partea primăriei.

Ignác Filip a prezentat detaliat programul festivalului. Sâmbătă, 8 iulie, după deschiderea oficială a festivalului, va concerta pe scena Cetății Mikó, de la ora 18:30, ansamblul Prisma, urmat de Madéfalvi Schola și Canlar, care vor susține un concert de muzică medievală începând de la ora 21:00 la Biserica Parohială Sf. Petru și Pavel din Șumuleu-Ciuc.

Duminică, 9 iulie, de la ora 18:00, urcă pe scena Cetății Mikó ansamblul Kájoni Consort din Baraolt, care anul acesta sărbătorește cea de-a 35-a aniversare, iar de la ora 19:00 urmează Carmina Renascentia din Carei, care pregătește muzică din secolele al XVI-lea și al XVII-lea.

Luni, 10 iulie, de la ora 19:00, Concerto Spiralis va concerta în Biserica Reformată. Marți, 11 iulie, de la ora 21:00, violonistul Előd Gábor din Miercurea Ciuc va susține un concert solo la Biserica „Înălțarea Sfintei Cruci”, iar miercuri, 12 iulie, Oboe Band va prezenta un concert stradal, la ora 12:00, în piața din fața Teatrului Municipal „Csíki Játékszín”. După-amiază, de la ora 15:00, vor avea loc prelegeri științifice despre muzica transilvăneană din secolul al XVII-lea, la Cinema Csíki Mozi, iar seara, de la ora 20:00, se organizează o cină muzicală intitulată „Muzică și bucătărie franciscană”, la Amadé Pension & Restaurant, unde András Ványolós și familia sa vor asigura un desert muzical de calitate.

Joi, 13 iulie, de la ora 21:00, veți putea asculta muzică de lăută din secolele XV-XVI, interpretată de István Kónya, în sala din bastionul de nord-vest al Cetății Mikó. Vineri, 14 iulie, de la ora 15:00, la Cetatea Mikó va avea loc concertul de închidere a celei de-a 15-a ediții a Universității de Vară de Muzică Veche, iar de la ora 19:30, Orchestra Barocă a Festivalului, dirijată de concertmaestrul Ulrike Titze, va interpreta muzică regală în Biserica Sfântul Augustin.

Sâmbătă, 15 iulie la Cetatea Mikó, va avea loc Ziua renascentistă a copiilor, cu activități artizanale, jocuri de îndemânare, atmosferă din epoca Regelui Matia Corvin, tabără de război, demonstrații de luptă și jocuri renascentiste pentru copii și adulți, deopotrivă. De la ora 15.00 începe povestea muzicală Șoarecele de câmp și șoarecele de casă, susținută de ansamblul de muzică veche Codex, în timp ce Musica Historica va concerta la ora 18:00, iar Trei Parale de la ora 19:30, pe scena Cetății Mikó. Seara, de la ora 21:00, toată lumea este binevenită la casa dansului renascentist.

Duminică, 16 iulie, vor avea loc alte două concerte: de la ora 18:00, Duo Vargfot va cânta la Biserica Sfântul Ioan din Delnița, iar de la ora 21:00, Dador Project va evolua la Cinema Csíki Mozi.

Angéla Ferencz, managerului Centrului Cultural Județean Harghita, le-a oferit participanților și alte detalii despre evenimentele însoțitoare a festivalui.

— Duminică, 9 iulie, de la ora 17:00, în sala din bastionul de nord-vest a Cetății Mikó, va avea loc prezentarea volumului „Ostinato” de Ernő Boros, în memoria lui Endre Deák.

Marți, 11 iulie și miercuri, 12 iulie, începând cu ora 10:00, Julcsi Ádám va ține activități muzicale pentru copii de școală primară în Centrul Cultural Zengő Tér, unde vor fi învățate melodii și cântece pentru copii legate de natură, floră și faună.

Linia gastronomică va fi întărită de prelegerea istoricului cultural Noémi Saly, joi, 13 iulie, la ora 18:00, la Cetatea Mikó, care ne va duce înapoi în timp cu patru secole și ne va oferi o perspectivă asupra istoriei gastronomice a Transilvaniei acelor vremuri. După prelegere, publicul este invitat la o degustare de mâncare gătită de către Előd Szőcs, pe baza unei rețete autentice.

În colaborare cu Muzeu Secuiesc al Ciucului, vor fi organizate tururi ghidate gratuite, precum și o degustare de vinuri și un tur muzical de istorie locală — a povestit Angéla Ferencz.

Din parcarea de la Erőss Zsolt Arena va pleca un autobuz de transfer gratuit cu o jumătate de oră înainte de evenimentele care se organizează în locațiile din afara orașului.

Programul complet și mai multe detalii despre festival sunt disponibile în trei limbi, pe site-ul regizene.ro și pe Facebook, sub formă de evenimente. Biletele și abonamentele se pot achiziționa, în prealabil și în timpul festivalului, de la Centrul Cultural Județean Harghita, respectiv, de la locațiile de concert, cu o oră înainte de începerea spectacolelor. Prețul biletelor variază între 15 și 25 de lei, în timp ce abonamentul pentru festival costă 130 de lei.

În caz de vreme nefavorabilă, evenimentele festivalului planificate pentru Cetatea Mikó vor avea loc în Sala Mare a Teatrului Municipal „Csíki Játékszín”. Participarea la evenimentele însoțitoare este posibilă pe baza înscrierii prealabile, prin telefon, la numărul +40 746 244 235 (pentru turul ghidat și activitățile pentru copii), + 40 753 055 311 (pentru degustarea de vinuri) și +40 747 465 407 (pentru cina muzicală).

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy