Készítsétek a csizmácskákat! Ezen a varászlatos éjjelen jön a Mikulás

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A gyermekek egyik legkedveltebb szereplője, Szent Miklós ajándékokat hoz a jó gyerekeknek. Ma este a kicsik kitakarítják a csizmájukat, hogy holnap reggelre a Mikulás ajándékot tegyen bele.

Szent Miklós igazi személyiség volt (mürai püspök), a Jézusba vetett hit védelmezője. Testben és lélekben létezett, most szelleme él, mert a kedvességet, a hitet és a nagylelkűséget testesíti meg.

December 5-én este kortól függetlenül minden gyerek kifényesíti a csizmáját, és reméli, hogy elég jó volt az év során ahhoz, hogy Szent Miklós ajándékot hozzon neki.

Szent Miklós vagy a Mikulás, ahogy minden gyerek ismeri, a mai Törökország ázsiai részén, Lichia tartományban, Patara városában született. Myra egyházmegye vezetőjévé választják. Ezt a méltóságot azután kapta meg, hogy Krisztus álmában megjelent neki, és átadta neki az evangéliumot. Szent Miklós mindenekelőtt jótéteményeiről ismert. Szent Miklóst a bizánci naptárban, de a latin, evangélikus vagy anglikán naptárban is december 6-án ünneplik.

A hagyomány szerint a Mikulás december 5-ről 6-ra virradó éjszaka eljön az ablakokhoz, megnézi az alvó gyerekeket, és ha jók voltak, édességet és egyéb ajándékot hagy a csizmájukban. A lustáknak és az engedetleneknek virgácsot ad.

Az ország egyes részein Szent Miklós napján az emberek gyümölcsfák ágait hozzák haza, amelyeket vízben tartanak az ikonok közelében, hogy újévig kivirágozzanak. És ha ezek a gallyak az év végéig kivirágoznak, a következő év nagyon gyümölcsöző lesz, tele elégtételekkel.

A falvakban Szent Miklós napján a fiúk csoportokba szerveződnek, és kiválasztják a házigazdát, akinek a házában a karácsonyi és újévi énekek próbái lesznek.

A néphagyomány szerint a valódi tél Szent Miklós napján kezdődik.

A román hagyományok szerint Szent Miklós fehér lovon jelenik meg, így utalva a tél elején leeső első hóra, segít a rászorulóknak, árváknak és özvegyeknek, ura a vizeknek, megmenti a tengerészeket a vízbefulladástól és védelmezi a katonákat a háború idején.

Szintén a szent ünnepi éjszakán, amikor megnyílik az ég számunkra, hétköznapi halandók számára, azt mondják, hogy Szent Miklóst csak egy másodpercre láthatjuk az Úr jobbján ülni.

Az idők során a Miklós név nagyon elterjedt. A nike-győzelem és laosz-nép görög szavakból alakult ki, jelentése „az ember, aki egy győztes nép tagja”.

Szent Miklós püspök 343-ban halt meg, földi maradványait egy dél-olaszországi templomban őrzik.

Isten éltesse a Miklós név viselőit! Hozzon a Mikulás mindenkinek azt amit kíván, természetesen, ha jók voltak.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy