Pregătiți-vă ghetuţele! E noaptea magică în care vine Moş Nicolae

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Unul dintre personajele cele mai iubite de copii, Sfântul Nicolae aduce cadouri copiilor cuminți. În această seară, cei mici își vor curăța ghetuțele pentru că mâine dimineață să găsească daruri de la Moș Nicolae.

Sfântul Nicolae, a fost un personaj real (episcop de Myra), apărător al credinţei în Iisus. Moş Nicolae a existat ca trup şi suflet, acum el există ca spirit, fiindcă întruchipează bunătatea, credinţa şi generozitatea.

În seara de 5 decembrie toți copiii, indiferent de vârstă, își lustruiesc ghetuțele și speră că au fost suficient de cuminți pe parcursul anului încât Sfântul Neculai să le aducă daruri.

Sfântul Nicolae sau Moş Nicolae, cum îl ştiu mai toți copiii, s-a născut în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi. Este ales să conducă eparhia din Mira Lichiei. Primeşte această demnitate după ce Hristos i s-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia. Sfântul Nicolae este cunoscut mai ales pentru binefacerile sale. Sfântul Nicolae este sărbătorit în calendarul bizantin, dar şi în cel latin, luteran sau anglican, în data de 6 decembrie.

Potrivit tradiției, Moş Nicolae, în noaptea de 5 spre 6 decembrie, vine la geamuri, vede copiii care dorm şi, dacă sunt cuminţi, le lasă dulciuri şi alte daruri în ghetuţe. Moş Nicolae nu se arată niciodată, iar povestea darurilor aduse pe furiş copiilor în această noapte a început acum foarte mult timp.

În unele zone ale ţării, în ziua de Sfântul Nicolae, oamenii aduc în casă crenguţe de pomi fructiferi pe care le păstrează în apă lângă icoane ca să înflorească până de Anul Nou. Iar dacă aceste crenguţe vor înflori până când anul se sfârșește, anul care vine va fi unul foarte roditor şi plin de satisfacţii.

La sate, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizează în cete şi aleg gazda în casa căreia repetiţiile pentru colinda de Crăciun şi de Anul Nou vor avea loc.

În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna.

Conform tradițiilor româneşti, Sfântul Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe cei nevoiași, orfanii și văduvele, este stăpânul apelor și salvează corăbierii de la înec şi protejează soldaţii pe timp de război.

De asemenea, în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, muritorii de rând, se spune că preț de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

De-a lungul timpului numele Nicolae a devenit unul foarte răspândit. El este format din cuvintele greceşti: nike – victorie, biruinţă si laos – popor, şi are înţelesul de „om ce face parte dintr-un popor victorios”.

Sfântul Ierarh Nicolae a murit în anul 343, iar osemintele sale sunt păstrate la o biserică din sudul Italiei.

La mulți ani tuturor celor care mâine, 6 decembrie, îsi serbează onomastica. Să va aducă mosul în ghetuțe tot ce va doriți, asta, bineinteles, dacă ați fost cuminți.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy