Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Miért helytelen, amit a marosvásárhelyi polgármester tesz a kétnyelvű utcanév táblákkal, és mi a teendő?

 

A marosvásárhelyi városháza megkezdte a város utcanév tábláinak kétnyelvű táblákra való cseréjét – Dan Tanasă, a Szövetség a Románok Egyesüléséért (AUR) képviselője feljelentést tett az „illetékes hatóságoknál” a feltételezett törvénysértés miatt.

Soós Zoltán, a város élére egy éve megválasztott független polgármester az MTI-hez eljuttatott közleményében azt mondta, egy több éve hatályos önkormányzati határozat alapján megkezdődött az utcanév táblák cseréje, ami a normalitás egyik jele.

Hozzátette: az új zománcozott lemezek gyártására közbeszerzési pályázatot írtak ki. Ezeken a kék táblákon felül fehér betűkkel románul, alul magyarul az utca neve, a tábla jobb oldalán pedig a következő sarokig a házszámok láthatók. A polgármester pontosított, hogy egyelőre a belvárosi utcák, terek tábláit cserélték ki, de a tevékenység folytatódik.

A magyar feliratok és szimbólumok elleni pereiről híres Dan Tanasă kedden, egy közösségi portálon tett bejegyzésében hívta fel a figyelmet a kétnyelvű utcanév táblákra.

Az AUR képviselő aggodalmának adott hangot a kétnyelvű utcanév táblák elhelyezésével kapcsolatban, mert véleménye szerint jogerős bírósági határozat 2019 áprilisában hatályon kívül helyezte a Marosvásárhelyi Önkormányzat kétnyelvű táblákkal kapcsolatos határozatát, és a mostani intézkedést nem előzték meg a szükséges jogi lépések.

A képviselő úgy ítéli meg, hogy az egy éve megválasztott polgármester, Soós Zoltán és az RMDSZ-es önkormányzati adminisztráció az eredmények hiányát szeretné elrejteni, visszatérve az “egyetlen elfoglaltságra”, “a terület kétnyelvű táblák kihelyezésével való megjelölésének megszállottságára”.

„Megengedhetetlen, hogy egy hiteles reformot és modernizációt remélő városban ugyanazokkal az RMDSZ-es hibákkal találkozzunk, ahol a szobrok mozgatása, az utcák átnevezése és a táblák elhelyezése az egyetlen eredmény, miközben a városban élő románok kénytelenek türelmesen várni a Soós úr által készített kék sarokban” – írja a képviselő. Reméli, hogy ez elszigetelt esemény, és nem akarja “az érzékenység újraélesztésével az örökös etnikai ürügybe temetni (a várost)”.

A képviselő bejegyzésére reagálva Soós Zoltán polgármester megjegyezte, Marosvásárhely lett Dan Tanasă “új túlélési helye”, és kifejtette: Tanasă és munkatársai az etnikumok közötti feszültségek szításából élnek.

„Nem adjuk fel, ha kell, újabb határozatot hozunk a helyi képviselő-testületben, ami alapján folytatjuk a kétnyelvű táblák kihelyezését, mert Marosvásárhelyen ez a normalitás. Sok erdélyi helység van kétnyelvű utcanév táblákkal. Nem hiszem, hogy lesz olyan jogi akadálya, ami útunkba állna, hogy mi is ezt tegyük” – mondta a polgármester. (Forrás webradio.hu)

Egyes utcák vagy közintézmények nevének bármilyen módosítása vagy hozzárendelése a hatályos jogi normák szigorú betartásával történik. A helyi tanács egyetlen döntése sem írhatja felül ezeket a normákat, a névadás lépéseit pedig a 63/2002-es rendelet egyértelműen rögzíti, ezek közül egyik sem opcionális. Így a hatályos jogszabályok szerint a Névadó Bizottság véleményének kikérése nélkül ilyen változtatás nem hajtható végre, a helyi tanácsok és a megyei tanácsok határozatai, amelyeket e vélemény kérése nélkül fogadtak el, semmisek. Bár azt a helyi tanácshatározatot, amelyen keresztül Marosvásárhely egyes utcáinak nevét megváltoztatták a Maros megyei bíróság 2019-ben megsemmisítette, Soós Zoltán polgármester úgy döntött, hogy tudatosan figyelmen kívül hagyja a törvényt, és a közpénzt néhány olyan táblákra költi, amelyeket mindenképpen eltávolítanak. És amivel újra lehet ellenségeskedést szítani a marosvásárhelyi románok és magyarok között.

D.E.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.