Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

A DNA közzétette a Hargita és Brassó megyei Covid kórházakban történt megvesztegetések ügyében őrizetbe vett 12 személy nevét

 

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság december 4-én, pénteken tette közzé a COVID kórházakkal kapcsolatos korrupciós ügyben őrizetbe vett 12 személy nevét.

Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság – Brassó Területi Szolgálatának ügyészei elrendelték a bűnügyi nyomozást és 24 órás, 2020. december 3-tól 4-ig terjedő őrizetbe vételét 12 gyanúsított esetében a közbeszerzési szerződések állítólagos csalárd odaítélése kapcsán bizonyos pénzösszegért cserébe a Brassó és Hargita megyei kórházakban az alábbiak szerint:

IONESCU RAMONA DELIA, a brassói fertőző kórház menedzsere a történtek idején hivatali visszaélés bűncselekményének elkövetése miatt, ha a köztisztviselő magának vagy másnak indokolatlan előnyre tett szert,

OLARU OANA GABRIELA, a megbízás időpontjában pénzügyi igazgató – könyvelő a brassói Fertőző Betegségek Kórházában, hivatali visszaélés bűntettének elkövetéséért, ha a köztisztviselő magának vagy másnak indokolatlan előnyre tett szert,

NEDELEA GHEORGHE, a cselekmény idején a Brassói Fertőző Betegségek Kórházának szakreferense bűnrészesség és hivatali visszaélés elkövetése miatt, ha a köztisztviselő magát vagy mást indokolatlan előnyhöz juttatta,

KADAS ILUNA MARIUS ANDREI, a tényállás idején megyei tanácsos és a Brassó megyei tanácson belül az egészségügy, a gyermekek és a felnőttek védelme szakbizottság elnöke; A brassói fertőző betegségekkel foglalkozó klinikai kórház igazgatótanácsának elnöke a következő bűncselekmények elkövetéséért:

– befolyással való üzérkedés,

– hivatali visszaélésre való felbujtás, ha a köztisztviselő indokolatlan hasznot szerzett magának vagy másnak,

POPA MARIUS CRISTIAN, Hétfalu község helyi tanácsosa, befolyással való üzérkedésben való bűnrészesség bűncselekmény elkövetése miatt,

MIRICĂ EMANOIL, a Román Rendőrség rendőre a brassói Különleges Műveleti Igazgatóságán belül, a következő bűncselekmények elkövetése miatt:

– nem nyilvánosságra szánt információk közvetett vagy közvetlen felhasználása, vagy illetéktelen személyek hozzáférésének megkönnyítése ilyen dokumentumokhoz,

– az igazságosság érdekeinek veszélyeztetése,

– kenőpénz elfogadása (4 tárgyi dokumentum),

– befolyásolással való üzérkedés (5 tárgyi dokumentum),

LUKÁCS ANTAL, a Székelyudvarhelyi Városi Kórház vezetője a következő bűncselekmények elkövetéséért:

– három rendbeli hivatali visszaélés nem megfelelő haszonszerzés céljából,

– három rendeli megvesztegetés elfogadásának vétsége,

– befolyás vásárlása,

BÁLINT ENIKŐ referens a székelyudvarhelyi önkormányzati kórház közbeszerzési osztályán, a következő bűncselekmények elkövetése miatt:

– három rendbeli hivatali visszaélés nem megfelelő haszonszerzés céljából,

– négy rendbeli megvesztegetés elfogadásának vétsége,

– nem nyilvánosságra szánt információk közvetett vagy közvetlen felhasználása, vagy illetéktelen személyek hozzáférésének megkönnyítése ilyen dokumentumokhoz,

BARCZAN LÁSZLÓ, a tényállás idején a székelyudvarhelyi városi kórház raktárosa

– hivatali visszaélés, ha a köztisztviselő magának vagy másnak folytonosan jogosulatlan hasznot szerzett (2 bűncselekmény)

– megvesztegetés elfogadása (2 bűncselekmény),

További fizikai személyeket is őrizetbe vettek, egy kereskedelmi cég adminisztrátorát, az üzletember sofőrjét, A SC Chantel Sante Kft. könyvelőjét megvesztegetés elfogadásáért, hivatali visszaélésre való felbujtás helytelen előnyszerzés érdekében, befolyással való üzérkedés, bűnrészesség, az elkövető előnyben részesítése miatt.

Ugyanebben az ügyben bűnügyi kivizsgálást folytatnak a SC Chantel Sante Kft. ellen négy rendbeli megvesztegetés, befolyással való üzérkedés és hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt indokolatlan előnyszerzés céljából, két rendbeli hivatali visszaélésre való felbujtás miatt.

Mint korábban említettük, a brassói és Hargita megyei kórházak részéről nem tisztességesen köthettek szerződéseket, túlárazva szerezhettek be egészségügyi felszereléseket és termékeket, amelyek egy része ráadásul nem is felelt meg az előírásoknak, vagy nem is voltak szükségesek. A közpénzből fizetett preferenciális szerződések odaítélése érdekében a szóban forgó kórházak látszat eljárásokat szerveztek, amelyek révén egy bizonyos céget jelöltek ki nyertesnek. Cserébe a kórházak vezetőségének tagjai és/vagy felmenő és befolyásoló személyek pénzösszegeket kaptak volna a cég törvényes képviselőjétől. Az általuk okozott kárt 1.669.234 lejre becsülték fel, a gyanúsított cég által nyújtott/ígért kenőpénzek pedig egyenként 5.000 és 89.000 euró között váltakoztak.

Pontosítunk, hogy a bűnügyi nyomozás a büntetőeljárásnak a büntetőeljárási törvénykönyv által szabályozott szakasza, olyan tevékenység, amely semmilyen helyzetben sem képes megsérteni az ártatlanság vélelmének elvét.

 
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.