Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Korrupcióellenes Ügyészség, információk a büntetőjogi felelősség elévülésének hatásáról: több száz iratcsomót érint

 

 

A média képviselőinek kérésére a Román Alkotmánybíróság (CCR) 297/2018, 358/2022 és a Legfelsőbb Semmítő- és Ítélőszék (ICCJ) 2022. október 25-én kiadott határozata a büntetőjogi felelősség elévüléséről a DNA-bűnügyi iratcsomókra (tárgyalás alatt és nyomozás alatt) gyakorolt hatásával kapcsolatban az Információs és Közkapcsolati Osztály a következők továbbítására jogosult:

A DNA büntetőügyeinek elemzése után kiderült, hogy az említett határozatok közvetlen alkalmazásának szám szerint 557 nyomozás és tárgyalás alatt álló büntetőügyben lesz következménye.

Ebben az 557 ügyben, amelyekben a becsült kár eléri az 1,2 milliárd eurót, a vesztegetés és befolyással való üzérkedés összértéke pedig 150 millió euró, a bíráknak a büntetőeljárás megszüntetését és a bűncselekmények miatti büntetőjogi felelősség megszüntetését kell kihirdetniük, korrupcióhoz és az európai pénzeszközök kijátszásához kapcsolódó ügyekben.

A helyzet részletesen a következő:

Bűnügyi nyomozás alatt álló ügyek (a DNA-jegyzéken)

  • 190 iratcsomó
  • becsült károkozás 648.207.688 euró
  • a vesztegetés és a befolyásolással való üzérkedés összértéke 50.997.625 euró

A tárgyalás különböző szakaszaiban (a bíróságokon folyamatban lévő) ügyek, a tárgyalás különböző szakaszaiban

  • 367 iratcsomó
  • a becsült kár 561.230.056 euró
  • a vesztegetés és a befolyással való üzérkedés összértéke 99.471.962 euró

Ezzel a helyzettel kapcsolatban a DNA a következő pontosításokat teszi:

A DNA ügyészei a munkájuk során a büntetőeljárás időtartama alatt a hatályos jogszabályi rendelkezéseket betartva a Btk. és a Btk. szerinti büntetőjogi felelősség elévülését megszakító iratokat állítottak össze, 2014 február 1-től kezdődően (az új rendelet hatálybalépésének időpontja), valamint az Alkotmánybíróság 297/2018-as határozatának megfelelően 2018-tól (az ide vonatkozó határozat hatálybalépésének napjától).

Konkrétan, figyelembe véve a 297/2018-as határozatot, valamint az ICCJ-Legfelső Semmítő- és Ítélőszék gyakorlatának megfelelően a DNA ügyészei az elévülést csak a gyanúsítottakkal és vádlottakkal közölt dokumentumok kategóriájába tartozó dokumentumok elkészítése miatt szakították meg (a nyomozás in personam megkezdése, a büntetőeljárás megindítása, a bűnügyi akta véglegesítése bíróság elé állítással, stb.).

A DNA ügyészei következetesek lesznek azokban az ügyekben, amelyekben a büntetőjogi felelősség elévülésére hivatkoznak, és kérni fogják az Európai Unió Bíróságához (EUB) történő utalást az Alkotmánybíróság, ill. az ICCJ határozatainak az európai normákkal és az EUB ítélkezési gyakorlatával való összhang kivizsgálására, amelyek egyebek mellett kötelezik a román államot a korrupciós cselekmények és az európai alapokkal kapcsolatos csalások hatékony kivizsgálására és szankcionálására.

Információs és Közkapcsolati Osztály
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.