Dragobete napi hiedelmek és szokások

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Február 24. Dragobete napja a románoknál a szerelmesek ünnepe. Dragobete Baba Dochia fia, aki a tavasz visszatérésének megtestesítője. Dragobete ünnepe a hagyomány szerint az a nap, mikor a madarak eljegyzik egymást.

dragobete-aut

A fiatal szerelmesek a tavasz és a szerelem érkezését egyszerre ünneplik, méghozzá úgy, hogy virágot szednek az erdőben és megmossák arcukat a hóban, hogy egészségesek és boldogak maradjanak. A hajadon lányok – néhány helyen – a még meglévő hóból gyűjtenek, elolvasztják, és az év hátralévő részében „varázsszerként” használják.

Faluhelyen sok szokás él még ezzel a nappal kapcsolatban. A férfiaknak nem szabad megharagítaniuk a nőket, nem veszekedhetnek velük, mert akkor egész évben rosszul megy majd soruk.

Ezen a napon nem varrnak, és nem dolgoznak a mezőn, hanem nagytakarítást végeznek a házban, hogy mindent szerencse kísérjen az elkövetkezőkben. Egyes falvakban ilyenkor szedték ki a hunyor gyökeret, amelyet a népi orvoslás sokrétűen hasznosít.

vrabiute_by_isomniac_a-d37hnqo

Dragobete napján tilos a sírás. Azt mondják, hogy az ezen a napon hullatott könnyek szerencsétlenséget és bánatot hoznak az elkövetkező hónapokban.

A nem költöző madarak rajokba gyűlnek és ezen a napon választanak párt maguknak, és kezdik építeni fészküket.

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy