Drócsay Imre (1912-2001) retrospektív festménykiállítása a Megyeháza Galériában

0

Articol disponibil în: Magyar Română

  • Drócsay Imre retrospektív festménykiállítása a Megyeháza Galériájában tekinthető meg, március 21-től 2024. április 10-ig.

Drócsay Imre (Csíkszereda, 1912. május 15. – Bukarest, 2001. február 3.) magyar festő, grafikus, bélyegtervező.

Tehetségét még gyermekkorában fedezte fel Nagy Imre, akinek a hatására alaposabban foglalkozott a képzőművészettel. 1941 és 1943 között a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult Aba-Novák Vilmos és Varga Nándor Lajos tanítványaként, de tanulmányait a háború, majd a fogság megszakította. 1948 őszétől 1953 őszéig a bukaresti Képzőművészeti Akadémia festészeti tanszékén folytatta tanulmányait, 1952-től pedig egyetemi asszisztensként dolgozott ott.

Sokoldalú grafikai munkásságához tartoznak a metszetek, de más műfajokban is kipróbálta magát. Akvarelljein és olajképein néha érződik a korszak erőltetett szocialista realizmusa, amelytől az ember és a világ, valamint a természet szimbolikusabb, mélyebb kapcsolatának ábrázolásával igyekezett megszabadulni. Több önálló kiállítása volt Bukarestben és Csíkszeredában, a legutóbbi 1995 májusában, a Kriterion Házban. Évtizedek óta állandó résztvevője a romániai művészet nemzetközi kiállításainak, több műve pedig Európa neves múzeumainak gyűjteményében található. Kevesen tudják, hogy Csíkszeredában töltött ifjúkorában kiváló síelőként is kitűnt, több országos bajnoki címet nyert síugrásban és alpesi síelésben.

„A valóságból indulok ki, de nem ragadok bele a természet kényelmes másolásába. Nem a látványt ábrázolom, hanem megpróbálom újraalkotni egy könnyen érthető művészi nyelven, amely nem mond le az intellektuális kifinomultságról”.” – Ez az egyik alapelv, amelyet a retrospektív kiállításra látogató műkedvelők felfedezhetnek.

Megnyitóbeszéd – Székedi Ferenc és Dr. Nicolae I. Bucur művészeti kritikusok

Szervezők: Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa Művészeti Galéria, Hargita Megye Tanácsa, Cultura Nostra Egyesület

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy