Hargita megyében 500 füst- és CO-érzékelőt telepítettek

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Hargita megyei megmentők 375 füstérzékelő és 125 szén-monoxid-érzékelő felszerelését végezték el a megye 12 településén. Ezek az akciók fontos lépést jelentenek a tűzbiztonság növelése és a szén-monoxid-mérgezések megelőzése érdekében.

A kampány idén április 22-én, hétfőn kezdődött, az első füst- és szén-monoxid-érzékelők felszerelésével Zetelaka, Gyergyóalfalu és Salamás községek háztartásaiban, és kevesebb mint egy hónap alatt több veszélyeztetettnek ítélt család háztartásában is felszereltek ilyen életmentő készülékeket Csíkszentmihály, Csíkszentmárton, Csíkszentgyörgy, Zetelaka, Felsőboldogfalva, Homoródszentmárton, Gyergyóújfalu, Gyergyóremete, Salamás, Gyergyóvárhegy és Galócás településeken, ahol a legtöbb lakástüzet követő beavatkozást regisztrálták.

A „Detektor az életért” kampány célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a szén-monoxid-mérgezés veszélyeire, miközben konkrét megoldásokat kínál az életet és vagyont veszélyeztető események megelőzésére. Ennek érdekében a megmentők a készülékek felszerelésén túl a kedvezményezett családokat az érzékelők használatára és karbantartására oktatták, valamint tájékoztató anyagokat osztottak ki a tűzmegelőzésről és a szén-monoxid-mérgezés veszélyeiről.

A „Detektor az életért” kampány, amelyet a DSU, az IGSU, az E.ON és a Delgaz Grid indított el az év elején az „Együtt a biztonságért” partnerség részeként, célja 7500 füstérzékelő és 2500 szén-monoxid-érzékelő ingyenes felszerelése 20 megye magánlakásaiban: Fehér, Brassó, Botoșani, Krassó-Szörény, Călărași, Kovászna, Dâmbovița, Hargita, Hunyad, Iași, Maramaroș, Maros, Neamț, Olt, Suceava, Teleorman, Temes, Tulcea, Vaslui és Vrancea – olyan területeken, ahol a statisztikák szerint az évek során a legtöbb lakástűz történt, amelyek akár életeket is követeltek.   A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az ilyen figyelmeztető készülékek felszerelésének fontosságára, amelyek azonnal figyelmeztetnek a tűzesetekre vagy gázszivárgásokra azokban a helyiségekben, ahol azokat felszerelik. Így döntő szerepet játszhatnak a tűz hatásainak korlátozásában vagy a katasztrofális következményekkel járó gázfelhalmozódás megelőzésében.

Háttérinformáció

Tavaly Romániában több mint 6600 lakástűz (naponta átlagosan 18) történt. Ennek következtében 1125 ember sérült meg, és 268-an vesztették életüket.

A korán felfedezett és bejelentett tüzet lényegesen nagyobb valószínűséggel találják meg és oltják el gyorsabban, ami nemcsak kisebb anyagi kárt jelenthet, hanem – ami még fontosabb – életeket is menthet. Mivel ilyen helyzetekben minden perc számít, a füst-, szén-monoxid- és gázérzékelők elválaszthatnak egy kisebb incidenst és egy tragédiát.

Információs és Közkapcsolati Osztály

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy