Éhségtől kimerült vadkacsák és kárókatonák a Nagyküküllőn

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Megközelítőleg 200 vadkacsa és 12 nagy kárókatona telel a Székelyudvarhelyen átfolyó Nagyküküllőn, az éhségtől kimerült madarakat helyi állatbarátok próbálják ellátni élelemmel.

A székelyudvarhelyi Otus Madárvédő Egyesület tagja, Szabó József ornitológus szerint a vadkacsák 20, 30, 50 fős csoportokban éldegélnek a be nem fagyott vízfelületeken, de van 12-13 nagy kárókatona is, ami szokatlan, mivel ezek a madarak nehezen találnak maguknak élő halat ebben az időszakban. A madarász szerint elképzelhető, hogy a kormoránok kimerültek a táplálékhiány miatt. Megpróbálták őket fagyasztott hallal etetni, de nem fogadták el az ételt.

Nagyon közel engedik magukhoz az embert, ami szokatlan. Halon kívül mással nem táplálkoznak, egyelőre ez a helyzet. A halászok előítéletével is szembe kell néznünk, akik szerint tönkreteszik a Nagyküküllő halállományát. Hiába magyarázom, hogy a tengerek és óceánok halállományát az ember kizsákmányolta ezért kerültek hozzánk a kormoránok”, mondta Szabó József. Még hozzátette, hogy pénteken az éhező vadkacsáknak is szórtak ki táplálékot a székelyudvarhelyi Halász- Vadász Egyesület és önkéntes fiatalok segítségével.

A város területén etetőket helyeztek ki a kis testű madarak számára, mivel ezek nehezen találnak maguknak eleséget a vastag hóréteg alatt.


Fotók: Szabó József/ facebook.com

Forrás: ziuanews.ro

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy