Elindult a „román dinnye” művelet a növényvédő szerek ellenőrzésére

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Július 8. és augusztus 31. között az Országos Növényegészségügyi Hatóság elindítja a „Román dinnye” tematikus ellenőrzési programot. Ez a program 120%-kal növeli az Országos Ellenőrző Program keretében elemezni tervezett minták számát (összesen 186 mintát). A cél annak biztosítása, hogy a dinnye biztonságosan fogyasztható legyen. Ebben az időszakban a görögdinnye és a sárgadinnye a leginkább fogyasztott gyümölcsök közé tartozik, beleértve a kisgyermekeket is.

Az Országos Növényegészségügyi Hatóság ezért a piacokról származó görögdinnye- és sárgadinnyemintákat vesz és elemzi azokat a megengedett határértéket meghaladó növényvédőszer-maradványok esetleges nyomainak kimutatására.

Fontos megjegyezni, hogy az Országos Növényegészségügyi Hatóság csak a romániai termékek elemzésére illetékes.

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye

A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium minden szükséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy a lakosságot minőségi gyümölcsök és zöldségek széles választékával lássa el, amelyek megfelelnek a minőségi és forgalmazási, valamint a növényvédőszer maradványok megengedett szintű előírásainak.
Tekintettel a hazai zöldség- és gyümölcstermesztés megnövekedett volumenére, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium az Országos Növényegészségügyi Hatóságon keresztül fokozta a növényvédőszer-maradékok meghatározására irányuló ellenőrzéseket, hogy biztosítsa az e területre vonatkozó jogszabályi rendelkezések betartását.
Ezzel összefüggésben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium az Országos Növényegészségügyi Hatóságon (ONH) keresztül a gyümölcsökben és zöldségekben található növényvédőszer-maradékok 2024. évi nemzeti ellenőrzési programjának keretében a 2023. évi azonos időszakhoz képest 42%-kal növelte a hazai termelésből származó zöldségek és gyümölcsök május 20. és augusztus 31. között ellenőrizendő mintáinak számát.
Ezen túlmenően az ONH több tematikus ellenőrzést is tervezett az idénygyümölcsökre vonatkozóan, hogy biztosítsa a hatályos jogszabályok betartását és szankcionálja a jogsértéseket.
A május 30. és július 5. között végrehajtott „Cseresznye és eper” akciót követően az ONH egy új tematikus ellenőrzési akciót indít „Román dinnye” néven, amely július 8. és augusztus 31. között zajlik majd.
Így az Országos Ellenőrző Program keretében vett minták száma (84 minta) 102-vel nő, így összesen 186 dinnyemintát vesznek, és a mintákat mind a bukaresti piacokon, mind az egyes megyei lakóhelyeken gyűjtik be elemzés céljából.
 
 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy