Európai szinten elismert „Hegyvidéki termék” védjegy Hargita megyében

0

Articol disponibil în: Magyar Română

A Hegyvidéki Övezet Országos Ügynöksége Hargita megyében 9 termelő 76 termékének ítélte oda a legjobb minőségű termék minősítést, amit hegyvidéken állítottak elő és dolgoztak fel.

A hegyvidéki térségben engedéllyel működő termelők könnyebben megtalálhatók miután a Hegyvidéki Övezet Országos Ügynökség (ANZM) létrehozta a www.produsmontan.ro platformot azon termelők számára, akik jogosultak a „hegyvidéki termék” védjegy használatára, a termékek népszerűsítése céljából.

E kezdeményezés révén az ANZM tájékoztatni akarja a román fogyasztókat arról, hogy a minőségbiztosítási rendszereken tanúsított termékek mellett: hagyományos termék, bio, eredetvédett, stb. vannak a hegyvidéki termékek is.

Hargita megyében kilenc tanúsított termelő van 76 termékkel sajt, joghurt, szörpök, lekvárok, erdei gyümölcskivonatok, gombás zakuszka, méhészeti termékek kategóriájából, és a lista még nyitva van!

A termelőket az ügynökség képviselői regisztrálják a www.produsmontan.ro weboldalon, miután kézhez vették a „hegyvidéki termék” minőségi megnevezés használatának jogát engedélyező határozatot.

Eddig 209 termelő rendelkezik a „hegyvidéki termék” minősítés használatának jogával 752 termékre vonatkozóan, amelyek megtalálhatók a Hegyvidéki Termékek Országos Jegyzékében.

A hegyvidéken készülő élelmiszerek fejlesztésének lehetősége nagyon magas, ugyanis a származási hely, illetve a hagyományos előállítási és feldolgozási módszerek miatt kiváló minőségűek.

A hegyvidéki termék megjelölés európai szinten elismert, a piacon az illető termék többletminőségét hivatott bizonyítani, s megkönnyíti a vásárlóknak a minőségi termékek azonosítását. Az Európai Bizottság arra törekszik, hogy a „hegyvidéki” megnevezés csak olyan termékekre kerüljön rá, amelyek bizonyítottan hegyvidéki eredetűek.

Romániában a hegyvidéki termék megnevezés valósságát a mezőgazdasági minisztérium alárendeltségében működő Hegyvidéki Övezet Országos Ügynöksége ellenőrzi. A hegyvidéken készült termék a vásárló számára főként az alapanyagok termőhelyeinek csökkent szennyezettségét illetően jelent minőségi többletet.

A termelők egy telefonos alkalmazáson keresztül is megtalálhatók. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium az AFIR-en keresztül egy „CPAC (Catalogul Produselor Alimentare Certificate-tanúsított élelmiszeripari termékek katalógusa)” nevű alkalmazás formájában is létrehozott egy platformot, amely közvetlenül a romániai hiteles termelőkhöz vezet, akár hegyvidéki, hagyományos, akár egy másik minősítési rendszerhez tartoznak.

Ezen az alkalmazáson keresztül hozzáférhet az összes tanúsított román termékhez egy minőségbiztosítási rendszer révén, megtekintheti a GPS-térképen az összes tanúsított élelmiszertermelőt, amely hozzáféréssel és közvetlen kapcsolatfelvétellel rendelkezik az alkalmazásból, megkeresheti a tanúsított termelők listáját különböző kritériumok alapján, a termékek kiszűrhetők egy adott megyében vagy egy meghatározott körzetben, a tanúsítvány típusától és a termékkategóriától függően, valamint lehetőség van a QR-kód leolvasására bármilyen címkéről, a termékek részletes megismerése céljából.

Tanúsított Hargita megyei termelők:

1.C Lactis S.R.L. – 1 termék (tej)

2.C. Bomilact Mădăraș Kft. – 14 termék (sajtfélék, yoghurtok);

3.C. Gordon-Prod S.R.L. – 3 termék (yoghurt, aludttej, kefír);

4.MartonTihamér családi vállalkozás – 2 termék (vegyes virágméz, virágpor);

5.Mezei Attila termelő – 2 termék (vegyes hegyi és erdei virágméz);

6.Mezei Lenke termelő – 2 termék (vegyes hegyi és erdei virágméz);

7.C. KarpatenMilk Kft. – 23 termék (sajtfélék, yoghurtok, tej);

8.Gáll Erzsébet egyéni vállalkozás – 28 termék (szörpök, erdei gyümölcsből készült lekvárok és kivonatok, erdei gombás zakuszka);

9.Bartha F. Zsolt egyéni vállalkozás- 1 termék (vegyesméz)

A lista nyitott!

Hegyvidéki termékeket fogyasztva hozzájárulunk a hagyományos hegyvidéki mezőgazdasági tevékenység fennmaradásához, valamint a lakosság megmaradásához a hegyvidéken.

Hegyvidéki Övezet Országos Ügynöksége

Maroshévízi Hegyvidéki Fejlesztési Iroda

Gheorghe Hîrlav, vezető tanácsadó

 

 

 

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy