Felcsíki beruházások a központi téma

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

 

A Felcsík Kistérségi Társulás támogatása szolgáltatta az egyik okot arra, hogy Hargita Megye Tanácsa Csíkszentdomokoson tartotta soros havi ülését július 31-én, hétfőn délután, Becze István és Szentes Antal megyei tanácsosok kezdeményezésére.

Az ülésen megszavazták a Csíki Jégkorong Önkormányzati Fejlesztési Társulás tagdíját is, mivel, Borboly Csaba, a megyei tanács elnökének elmondása szerint, a karcfalvi műjégpályán példaértékű tevékenység folyik, „országos szinten talán ott van a legjobb utánpótlásképzés”.

Miután a kormány helyi fejlesztési programjából (PNDL) sikerült tizennyolcmillió lej értékű finanszírozást lehívni a 135-ös jelzésű megyei út Firtosmartonos és Kobátfalva közti szakaszára (http://investitii.judetulharghita.ro/node/89), a kormánytámogatáshoz szükséges önrészről, több mint másfél millió lej elkülönítéséről szintén döntöttek. Ezt követően falufórumokon ismertetik az elfogadott terveket és a kivitelezési munkálatok ütemezését.

Borboly Csaba nagy jelentőségűnek nevezte a beruházást turisztikai szempontból, hiszen a Gagy és a Nyikó mentét aszfaltszőnyeggel kötik össze. Megismételte korábbi álláspontját, mely szerint Etéd Székelyföld egyik új közlekedési csomópontjává válhat.

Napirenden szerepelt az a határozattervezet, amely a csíkszeredai Nagyrét utcai (a Kaufland áruházzal szemben lévő) autóbuszmegálló használatba adásáról szól a megyei tömegközlekedés számára. Eszerint mind a Felcsík vagy Gyimes irányába közlekedő, mind az onnan a városba érkező helyközi buszjáratok a Kaufland felőli oldalon veszik fel az utasokat, az úgynevezett öblös megállóban. Ahhoz, hogy a határozat életbe lépjen, még az Országos Közlekedési Hatóságnak is módosítania kell az engedélyt a fent vázoltak alapján.

Elfogadták az egységes bérezési törvényt gyakorlatba ültető határozatot is. Ennek kapcsán nyilatkozva Barabás Csaba, a megyei tanács elnöki kabinetjének vezetője hangsúlyozta, hogy a mostani döntés jó hír a fiataloknak, mert amint az előzetes egyeztetéseknél javasolta, megszavazták, hogy a felsőfokú végzettségű pályakezdők nettó kétezer lejes kezdő fizetésért helyezkedhetnek el ezentúl Hargita Megye Tanácsánál.

„Mindezt sikerült úgy kiszámolni a bértábla megalkotásakor, hogy a fizetésekre szánt keretösszeg egyetlen lejjel sem emelkedett. Nem sok, nem is kevés helyi viszonylatban, de az a legfontosabb, hogy a fiatalok itthon tartásában számít ez a lépés” – fejtette ki a kabinetvezető.

Az ülésen részt vett Karda Róbert polgármester, Albert Alfonz Pál alpolgármester, valamint Ferencz Alajos korábbi községvezető is. Karda Róbert abban kérte a testület támogatását, hogy a falu nagy szülöttje, Márton Áron püspök ügyét tartsák szem előtt, aki reményei szerint előbb-utóbb Székelyföld szentje lesz. Megjegyezte, hogy már idén elkezdenék a Márton Áron zarándok- és látogatóközpont megépítését Csíkszentdomokoson.

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy