Felújították Borszék egyik gyöngyszemét

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Két év munka után fejeződött be Borszék egyik legrangosabb ingatlanának felújítása. A 49-es Villa rehabilitációs munkálatait európai alapokból finanszírozták. A borszéki műemlékek örökségébe tartozó épület kulturális, múzeumi, turisztikai, oktatási tevékenységekre és konferenciák szervezésére szolgál majd.

A felújítási munkák a műemlék épület szaktanulmányok következtetéseinek és használati kötelezettségnek megfelelő helyreállítását, konszolidációját, valamint a homlokzatok helyreállítását, átalakítását tartalmazták. Ezzel egyidejűleg biztosították a belső adottságokat (légkondicionálási feltételeket biztosító berendezések, tűzbiztonság, betörésvédelem), valamint a pellet alapú hőerőművel történő fűtést (automatizálási lehetőséggel). Így a hőerőmű fahulladék hasznosításából származó ökológiai tüzelőanyagokat használ majd, hozzájárulva a környezet védelméhez. A projekt a kiállítótér akadálymentesítését is biztosította mozgássérültek számára. Az épület belseje teljesen bútorozott.

A Tavasz utca 11 szám alatt található 49-es Villa 1938-ban épült, a borszéki műemlék épületek egyik legfontosabbja. Az eredeti épület 26 szobával rendelkezett. A második világháborút követően a 1948/149-es rendelet alapján államosították az ingatlant, ezt követően 1950-1970 között átalakították, 28 helyiségre és 71 szálláshelyre bővítették.

A felújított épület 2016 óta a borszéki városháza tulajdona. A Kulturális Minisztérium műemlék kategóriába sorolta.

A beruházás európai forrásból valósult meg, a szerződést a Gyulafehérvári Központi Regionális Fejlesztési Ügynökséggel 2018-ban írták alá. A közel 3 millió lejes összköltségvetésből a vissza nem térítendő finanszírozás 2,7 millió lej volt, amelyhez hozzáadódik az önrész összege, körülbelül 200 000 lej. A munkálatokat a bukaresti Alexander Business & Services SRL végezte.

  • A Borszéki Polgármesteri Hivatal által közölt információ

E-mail címed nem kerül nyilvánosságra.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy